Nikšićanin Filip Vujadinović učestvovaće na prvenstvu Evrope u karateu za seniore u pojedinačnoj konkurenciji, a osim njega Crnu Goru će u Turskoj predstavljati još 16 takmičara, saopšteno je iz Karate saveza naše zemlje, prenosi agencija Mina.

Domaćin 52. seniorskog prvenstva Evrope u karateu biće Izmit, glavni grad turske provinicije Kočaelina, a takmičenje počinje u srijedu i trajaće do nedjelje. Crnogorska selekcija će se nadmetati u katama i borbama, pojedinačno i ekipno, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Odlukom selektora muške selekcije Slavenka Bajića, osim Vujadinovića, u borbama pojedinačno nastupiće Nenad Dulović (do 60), Mario Hodžić (do 67), Vladimir Jović (do 75) i Almir Cecunjanin (preko 84).
Samo za ekipni nastup prijavljeni su Nikola Malović i Luka Ivanović.

U ženskoj konkurenciji selektor Žarko Raković za nastup u Izmitu odredio je Anu Drašković (do 55), Jelenu Maksimović (do 61), Marinu Raković (do 68) i Draganu Konjević (preko 68).

One će činiti i ženski tim u borbama.

Selektor kata tima naše zemlje Jugoslav Bukilić za nastup u pojedinačnoj konkurenciji odredio je Mijata Vojvodića i Biserku Radulović.

Muški tim u katama nastupiće u sastavu Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač, dok će ženski činiti Biserka Radulović, Jovana Marić i Mia Roganović.

Žrijeb je na programu u srijedu, dok će svi crnogorski takmičari u pojedinačnoj konkurenciji nastupiti u četvrtak.

Za petak planirani su nastupi timova u katama i borbama, dok su za subotu predviđene borbe za medalje u katama i borbama pojedinačno, kao i kod žena u borbama ekipno.

U nedjelju, posljednjeg dana šampionata, za medalje boriće se kata timovi u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i muški timovi u borbama.

Direktor reprezentacije Dragoljub Fatić, kazao je da su rezultati na Balkanskom prvenstvu i međunarodnim turnirima dobra najava uspješnog nastupa crnogorskih karatista na šampionatu.

On je istakao da će reprezentacija u Turskoj nastupiti u kvalitetnom sastavu.

“Kroz nastupe na Balkanskom prvenstvu i međunarodnim turnirima, kao i pripremama, kojih je na žalost moglo i trebalo biti više, možemo se nadati dobrom nastupu i osvajanjem bar jedne ili dvije medalje. Ženska selekcija u borbama pojedinačno predvođena najboljom sportiskinjom Crne Gore za 2016. godinu Marinom Raković, kao i osvajačicama evropskih medalja, Draganom Konjević i Jelenom Maksimović, ima najviše šanse da se domogne pobjedničkog postolja”, kazao je Fatić.

On smatra da velike šanse za medalju ima i ženski tim u borbama.

“Muška reprezentacija je dosta podmlađena, ali će nastupiti sa odličnim mladim takmičarima, osvajačima evropskih i svjetskih medalja u konkurenciji mlađih seniora Nenadom Dulovićem, Mariom Hodžićem i Vladimirom Jovićem, koji su budućnost crnogorskog karate. Ekipa u borbama nakon odličnog nastupa u Lincu je, takođe podmlađena, tako da očekujemo da i oni daju svoj maksimum”, kazao je Fatić.

Crnogorsku delegaciju u Izmitu, koja broji 26 članova, predvodiće potpredsjednik Karate saveza Vladimir Joković.