Međunarodni dan volontera

Povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava danas, petog decembra, pitali smo mlade Nikšićane da li su upoznati sa volontiranjem, njegovim obilježavanjem, kao i šta za njih predstavlja volonterski rad.

„Znam da je danas dan volontera. Više puta sam volontirala i svima bih preporučila, prije svega kako bi stekli iskustvo u određenoj oblasti, dodatno se usavršili, stekli nova poznanstva. Osjećaj je divan“, kazala je Milena.
Vladan je sasvim slučajno iz medija saznao da se danas obilježava dan volontera, ali kaže da se uvijek sradčno odazove svakom volonterskom pozivu.
„Bio sam volonter Crvenog krsta i dobrovoljni sam davaoc krvi, a nadam se da ću u budućnosti biti dio još nekih sličnih akcija“, dodao je on.
„Volontiranje je nesebično davanje svog doprinosa za boljitak zajednice u vidu svog znanja, rada, pomoći bez očekivanja materijalne nadoknade. Ako izostavim organizovani volonterski rad u sklopu neprofitnih organizacija, slobodno mogu reći da volontiram konstantno, na dnevnom nivou, pa znam i da se danas obilježava dan volontera“, naveo je Miloš.
Kako kaže Luka, čast je sebe nazvati volonterom, a benefiti su neprocjenjivi.
„Dugogodišnji sam član Crvenog krsta, pa znam da danas slavimo „naš dan“. Za mene volontiranje znači dijeliti, biti srdačan i nesebičan. Iskustvo koje svima treba, ali rad je besplatan, ne zato što nema vrijednost već zato što je neprocjenjiv“, istakao je Luka.
Jovana, ipak smatra da se volontiranje ne cijeni dovoljno u našem društvu i da asocira na neplaćeni rad.
„Poznato mi je da se danas obilježava dan volontera, ali je u našem društvu volontiranje prva asocijacija za rad za „DŽ“. Međutim, ja volontiranje vežem za humanost. Volontirala sam više puta, a osjećaj kada pomogneš nekom i osmijeh koji dobiješ za uzvrat je najveća zahvalnost, pa to ostaje i kao posebna uspomena“, kazala je Jovana.
Lako je po ovome zaključiti da Nikšićani vrednuju humani rad i rado se odazivaju akcijama. Posebno ih ispunjava kad to što rade doprinsi zajednici ili ljudima koji zavise od njihovog doprinosa.