Ministarstvo prosvjete

 

Ministar prosvjete Miomir Vojinović apelovao je na roditelje da vakcinišu djecu MMR vakcinom jer na taj način ne štite samo svoje mališane, već čuvaju čitavu populaciju.

Vojinović, koji je član Nacionalne komisije za imunizaciju rekao je uoči početka drugog polugodišta, da je vakcinacija kao mjera prevencije jedini izbor.

“Apelujem na sve roditelje koji nijesu vakcinisali djecu, da to u najskorijem roku učine, jer na taj način ne štite samo svoju djecu, već čuvaju čitavu populaciju”, poručio je Vojinović.

On smatra da moramo biti svjesni upozorenja zdravstvenih poslenika da su djeca u ranom uzrastu najosjetljivija na zarazne bolesti, i ako obole, javlja se veliki broj komplikacija.

“Zdravstvena struka kaže da je ideja vakcinacije da se ne dozvoli da se dijete razboli, a ako se i razboli da se izbjegnu najteži oblici bolesti. Zato moramo učiniti sve kako bi naša djeca rasla zdrava i živjela u zdravom okruženju”, kazao je Vojinović.

On je istakao da se može doći u situaciju da zbog neodgovornog ponašanja odraslih, djeca budu izolovana kako bi bilo spriječeno širenje epidemije morbila koja svakodnevno prijeti.

“Iz tih razloga, još jednom pozivam roditelje da vakcinišu svoju djecu”, poručio je Vojinović.
Izvor: Mina