Zahvaljujući filmu “Mir naše Gospe”, koji je odrađen u produkciji Centra za kulturu Tivat, crnogorski reditelj Vladimir Perović proglašen je za najboljeg autora na 16. međunarodnom festivalu Asterfest, u Strumici, Makedonija.

”Junak, protagonista, trpilac radnje, nevoljni akter ove priče jeste mjesto mira, čistoće i spokoja: skoro pet vjekova staro svetilište na nevelikom školju, Gospa od Škrpjela pred Perastom. Danas na njega nasrće čudan antagonista, veoma aktivni akter, s više lica: brzina, buka, površnost i taština modernog doba. Nebesko naspram zemaljskog, prolazno naspram vječnog, materijalno naspram duhovnog. Gospa je prebrodila vjekove i izazove. Reditelj se pita da li će izdržati pod nasrtajima modernog doba i masovnog turizma”, navodi se u opisu filma.

Profesionalni rad snimatelja Ivana Čojbašića i dizajnerke zvuka Dore Filipović, žiri je istakao mnogim riječima hvale, kao i ekipu koju upotpunjuju montažer Aleksandar Uhrin i izvršna producentkinja Jelena Božović.

”Prelijepo snimljen, sa zapanjujućim dizajnom zvuka, film je više od priče o životu crkve: psihološka studija ovovremenog turiste koji je potpuno digitalno, a istovremeno baš tužno biće”, navodi se u izjavi žirija.

Izvor: Vijesti