Mladi Nikšića

Promet robe u trgovini na malo u oktobru je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio veći 5,3 odsto u tekućim i 2,9 odsto u stalnim cijenama, prenosi RTCG. 

Podaci Monstata pokazuju da je stopa prometa u trgovini na malo u periodu od januara do oktobra u odnosu na isti prošlogodišnji period veća pet odsto u tekućim i tri odsto u stalnim cijenama.

“Najveći rast u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je u djelatnosti trgovine na malo motornim gorivima i to 20,1 odsto u stalnim cijenama”, navodi se u saopštenju.
Iz Monstata je saopšteno da je najveće učešće u ukupnom prometu trgovine na malo u Crnoj Gori, imala djelatnost prehrane koja je u oktobru činila 63,4 odsto od ukupnog prometa.
Iz Monstata je objašnjeno da promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.
Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.