Vanja Guzina ima 11 godina uči u OŠ “Olga Golović” i završila šesti razred. Veoma je talentovana džudistkinja i atletičarka, osvajač je brojnih medalja i pored svega toga veoma je skromna i o svojim usjesima ne priča mnogo.

Vrlodobar je đak, a od školskih predmeta, pored fizičkog, voli likovno i biologiju. I veoma je zahvalna svojoj razrednoj Sonji Đukanović na podršci, kao i razumijevanju kada odsustvuje zbog takmičenja.

Za naš portal Vanja govori o ljubavi prema džudou, atletici, trennzima, takmičenjima, planovima.

Treniraš džudo i atletiku. Od kad je počinje tvoja ljubav prema džudou? U kom klubu treniraš?

Da,džudo treniram od svoje pete godine, a atletiku od sedme. Ljubav prema džudou je počela tako što sam slušala priče od svoje babe, tetaka i majke, koje su se ovim sportom bavile. Prepričavale su doživljaje sa takmičenja, priprema i treninga, pokazivale mi svoje osvojene diplome i medalje, tako da sam i ja poželjela da se upišem i krenem njihovim stopama.

U kom klubu treniraš?

Treniram u džudo klubu “Akademik”kod trenera Marinka Đurđevca i Predraga Stanjevića.

Osvajač si mnogo medalja u ovom sportu? Da li možeš neku izdvojiti?

Od svih osvojenih medalja u džudou, izdvojila bih zlatne medalje koje sam osvojila na najjačem turniru za svoj i uzrast do 15 godina,”BORSA OPEN” u Mostaru, gdje je učestvovalo 1400 takmičara iz 31 zemlje, titulu prvaka Crne Gore za 2022. godinu sa kojom sam ostvarila plasman za Balkansko prvenstvo u Rumuniji i prvo mjesto i pehar za najbolju takmičarku u svom uzrastu da turniru “Radomir Kovačevi -Džigi u Beogradu.

Koja ti je omiljena tehnika?

Moja omiljena tehnika je “uchi mata” ,”ouchi gari”, ” kouchi makikomi”.

Da li imaš tremu kad izađeš na tatami?

Nemam tremu, jer samo razmišljam da dam sve od sebe u borbi i potrudim se da pobijedim.

Tvoj drugi sport je atletika. Zašto baš ona?

Atletika je sport kojim se bavim od sedme godine i uživam u njemu. Volim da trčim u disciplinama 600m, 1500m, pa i 5 km. Ona je sport koji mi pomaže da budem u dobroj kondiciji, naučim pravilno da trčim i upoznam dosta zanimljivih disciplina.

U kom klubu treniraš?

Treniram u “AK ” Nikšić” kod trenera Draga Musića.

Koja ti je medalja u ovom sportu ostala u najljepšem sjećanju?

U najljepšem sjećanju će mi ostati prva osvojena medalja, drugo mjesto na 600m, na Prvenstvu Crne Gore, kao i drugo mjesto na Prvenstvu Crne Gore u krosu.

A koje ti je takmičenje ostalo u lijepom sjećanju?

U organizaciji “Sport za sve” učestvovala sam na rekreativnom višeboju u konkurenciji od 7 do 40 godina i osvojila četiri medalje, tri zlatne i jednu bronzanu i bila najbolja takmičarka. I ovom prilikom zahvaljujem veteranima i predsjedniku Udruženja sportskih veterana, Radu Jovanoviću na pozivu.

Imaš li uzore u ovim sportovima?

U džudou je moj uzor japanska takmičarka, olimpijska prvakinja Abe Uta, a u atletici naša Slađana Pejović i srpska atletičarka Olivera Jevtić.

Kako usklađuješ obaveze, kako sve postižeš?

Kad nešto voliš, onda se lako organizuješ i sve postigneš.

Šta voliš da radiš u slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme volim da igram fudbal kod zgrade na poligonu i da plivam. Sa svojom starijom sestrom, idem na plivanje koje mnogo volim.

Od koga imaš najveću podršku?

Za sve što radim imam podršku svojih roditelja.

Tvoji planovi?

Moji planovi su da nastavim da se bavim džudom i atletikom dok me to čini srećnom i sve dok uživam u tome, jer volim oba sporta, a planovi za ovu godinu su mi da osvojim jednu od medalja na Balkanskom prvenstvu, koje me očekuje u oktobru.

Poruka mladima?

Poruka mladima bi bila da rade ono što vole i uživaju u tome.