Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori naredne sedmice trebalo bi da počnu sa vakcinacijom građana protiv sezonskog gripa, najavio je direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.
On je za Televiziju Crne Gore saopštio da će domovi zdravlja dobiti količine vakcine shodno broju stanovnika u određenom gradu.
“Dom zdravlja Podgorica je trebovao i dobio tražene količine u odnosu na projektovani broj korisnika, nešto preko deset hiljada. Svi domovi zdravlja će dobiti doze shodno broju stanovnika”, rekao je Kavarić.
Ciljna grupa su, kaže Kavarić, građani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, uključujući i djecu hronične bolesnike, kao i zdravstveni radnici, prenosi Portal RTCG.
“Prilikom vakcinacije protiv sezonskog gripa ići će se na zakazivanje, a ona bi trebalo, kako sada stvari stoje, da se odvija u svim objektima primarne zdravstvene zaštite”, rekao je on.
Kad je riječ o kovid pozitivnim pacijentima, Kavarić kaže da je preporuka da pacijenti nakon preležanog koronavirusa vakcinu protiv sezonskog gripa prime nakon mjesec, dok asimptomatski mogu bez problema primiti vakcinu, ako su u rizičnoj grupi.

Izvor: Vijesti