Vakcina za koronu

Imajući u vidu da je 2020. godinu, pored globalne pandemije koronavirusa, obilježila i poplava teorija zavjere i dezinformacija o koronavirusu i vakcinama koja je za posljedicu imala širenje straha, ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić je sa svojim prijateljima i kolegama napravio pjesmu koja na duhovit način govori o ovoj temi i ambivalentnom odnosu prema preventivnim mjerama, kao i vakcinaciji koja je upravo krenula da se sprovodi širom planete.

„Sjećam se, kao da je juče bilo, kad je 1972. godine izbila epidemija variole vere. Imao sam devet godina, tada su i djeca morala da se vakcinišu i ne sjećam se da je iko to dovodio u pitanje. Nauci se bezrezervno vjerovalo. Medicina je nauka, a vakcina je plod nauke, baš kao i dezinfekcija, penicilin, aspirin, točak, satelit, električni motor ili solarni panel. Razumijem da nekim ljudima nije svejedno da se vakcinišu, ali ipak treba imati u vidu da živimo u 21. vijeku, kada su zahvaljujući medicinskoj nauci skoro sve poznate zarazne bolesti iskorijenjene”, poručuje Pušić.
Pušiću na pjesmi “Corona Party” gostuju međunarodno poznati muzičar Čarli Ćineli iz Italije i David Bižić, širom svijeta poznati operski bariton.
„Vakcina će sve vratiti u normalu. Vakcina je jedino rješenje kako bi ljudi mogli ponovo da se okupljaju, zabavljaju, uživaju u društvu, plešu i idu na koncerte uživo. Sve se to sada vraća”, ističe Ćineli, koji jedva čeka da se vrati muzičkim nastupima.
Iste nade dijeli i David Bižić, renomirani operski bariton koji je nastupao u najvećim svjetskim operskim kućama u Njujorku, Londonu, Beču, Parizu, Moskvi, Berlinu, Montekarlu, Madridu, Ženevi, itd.
„Mene je prvi talas pandemije presjekao na pola puta između Francuske, gdje živim, i Njujorka, gdje često pjevam u Metropoliten operi. Pridržavam se svih mjera zaštite sebe i drugih, ali takođe svakodnevno radim na očuvanju svog uma tako što se trudim da gledam na situaciju iz ugla posmatrača, strpljiv sam, vidim svjetlo na kraju tunela. Ja sam svejedno svakodnevno upevan i čekam da se krene sa vakcinacijom da bih mogao da opet nastupam pred punim Metropolitenom“, objašnjava Bižić.
Pjesma Corona Party urađena je uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a. Od danas je dostupna u audio formatu, a njen spot je u pripremi i biće predstavljen početkom februara.
Izvor: RTCG