Istorijski pad BDP-a u eurozoni u 2020. godini
Poslanici Skupštine usvojili su krajem decembra izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojima se predviđa mogućnost prelaznog perioda do 1. juna naredne godine za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.
To znači da od prvog januara svi koji su spremni evidentiraju promet u realnom vremenu i šalju ga preko IT uređaja direktno Poreskoj upravi. Svi koji to nijesu, imaju priliku da do prvog juna to urade. Primjenom tog zakona država očekuje veću naplatu poreza na dodatu vrijednost od 17 miliona eura godišnje.
Nekoliko puta odgađana primjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji stupa na snagu prvog januara. No, imajući u vidu potrebe privrede koju opterećuju posljedice pandemije koronavirusa, usvojena je njegova izmjena u dijelu prelaznog perioda za sve one koji nijesu stigli da obezbijede neophodne uslove za primjenu novog propisa.
Nova softverska rješenja iznjedrila su i ekspanziju IT tržišta, tako da sada veoma lako možete doći do rješenja novog načina evidentiranja prometa. Pred privrednicima je nekoliko varijanti.
Ono što se ne smije zaboraviti i što je zakonska obaveza jeste defiskalizacija postojećih uređaja, što u praksi znači očitavanje kompletnog prometa na poreskim kasama, što znači dokumentovanje cjelokupnog prometa prije elektronske fiskalizacije.
Nešto više od 200 poreskih obveznika već od prvog januara u sistemu su elektronske fiskalizacije. Testni period je pokazao da sve funkcikoniše besprekorno, a na taj način evidentirano je više od 250.000 pojedinačnih računa.
Izvor RTCG