emam. Evo vidjeću”, kazao je kratko CdM-u Kavarić Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja Podgorica, za Cdm kaže da je doktoru Kavariću prestao mandat direktora Doma zdravlja 4. februara 2021. godine po sili zakona. “On je danom prestanka te funkcije dao nalog da mu se uradi rasporedno rješenje iako mu radni odnos u tom momentu nije bio u fazi mirovanja za vrijeme vršenja funkcije direktora DZ. Važno je reći da je rješenje o novom ugovoru o radu sastavljeno bez pravnog osnova kao i rasporedno rješenje jer je potpisano od neovlašćenog lica”, kazao je Jokić. Direktor DZ Podgorica kaže da Crna Gora mora postati zemlja sa vladavinom prava i da zakoni moraju važiti jednako za sve, i za doktora Kavarića i za mene tokom i nakon prestanka funkcije, kao i za sve građane Crne Gore. On je kazao da doktor Kavarić nakon otkaza ima pravo da se prijavi na javni konkurs kada bude objavljen za pedijatra u DZ Podgorica i da zasnuje radni odnos kako se to čini i kako pravno treba da stoji. Treba istaći da je doktor Nebojša Kavarić ugledni crnogorski ljekaar. Asocijacija menadžera Crne Gore proglasila ga je 2016. godine u javnim institucijama, ustanovama i lokalnim upravama.

U Crnoj Gori je juče registrovano 63 novozaraženih od virusa korone, što je novi skok u broju oboljelih, u odnosu na prethodne sedmice. Presjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i bivši direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je za Dan da se zalaže da se uvede obavezna vakcinacija protiv virusa korone u Crnoj Gori, jer smo daleko od potrebnih 85 građana koji su imunizovani.
On ističe da diskretni podaci o rastu broja zaraženih mogu da budu vrlo upozoravajući.
“Bio bih vrlo radostan da griješim u prognozama. Ako imamo sad pameti, vakcinisaćemo se i sačekaćemo mirniju jesen, kad je već vakcina tu. Kod nas je više stotina hiljada građana u riziku ako počne četvrti talas, jer imamo oko 150.000 revakcinisanih. Lako je izračunati ako imamo oko 620.000 građana, koliko je odraslih i djece u riziku. Profesionalno bih zahti jevao da u datim okolnostima vakcina protiv virusa korone bude obavezna. Da nije samo proporučena”, kazao je Kavarić.
Građanima bi, ističe, trebalo da bude i moralna i zdravstvena obaveza da se vakcinišu, kako bi prvo sebe zaštitili, onda svoje najranjivije članove porodice, a onda svakoga drugoga.
“Valjda nećemo da čekamo opet onaj strah, fobiju od mjera, paniku, pune intenzivne njege sa pacijentima na respiratorima, pune domove zdravlja. Zar smo tako brzo zaboravili sve scene koje su nas zajedno poremetile kao društvo, kako mentalno, psihološki, tako i kulturološki? Da li je moguće da je, pri vakcini koja postoji, naš obuhvat 30 ili 35 odsto, a da ponovim, 85 odsto je ono što garantuje kolektivni imunitet? Pored toga, i redovna vakcinacija djece je u padu. Kada gužvi nema, apelujem na roditelje i molim ih da dovedu mališane na vakcinaciju”, ističe Kavarić.
On navodi da neće ni da pomišlja šta bi se desilo ako bi se sastavio četvrti talas epidemije sa epidemijom morbila.
Izvor: Dan