air montenegro

Direktor za tehničko održavanje vazduhoplova u Montenegro Airlinesu (MA) Ivan Petrović podnio je ostavku na tu funkciju 9. marta u kojoj jasno odbacuje odgovornost i obavezu održavanja aviona bivše nacionalne avio-kompanije, a koje će koristiti novo preduzeće ToMontenegro, saznaju Dnevne novine.

Petrović je dostavio ostavku v.d. direktora i rukovodiocu odgovornom za bezbjednost saobraćaja Nikoli Vukeliću.
– Da je Vukelić iole upoznat sa regulativom i bezbjednosnim zahtjevima, urgentno bi naložio obustavu svih radova na avionima dok se ne imenuje novi rukovodilacza održavanje i plovidbenost – kazali su Dnevnim novinama predstavnici zaposlenih Miljan Perović, Valeri Đekić i Srđan Habić.
Oni tvrde da je i Petrovića i Vukelića angažovao ToMontenegro.
Prema saznanjima DN, Agencija za civilno vazduhoplovstvo obavila je inspekcijski nadzor u MA i konstatovala nepravilnosti u održavanju aviona.
– Riječ je o vazduhoplovima koji treba da obavljaju saobraćaj za ToMontenegro. Agencija, tokom inspekcijskog nadzora, ili nije bila obaviještena ili je propustila da konstatuje da je direktor za tehničko održavanje vazduhoplova u MA Ivan Petrović podnio ostavku – kazali su predstavnici zaposlenih MA.
Prema njihovim riječima, radovi oko aviona, bez definisane odgovornosti, izuzetno su opasni.
– Nekoordinisane i neorganizovane akcije, kako bi avioni bili spremni za polijetanje u nerealno kratkom roku, izuzetno su riskantne, i bojimo se da oni koji te akcije sprovode možda nijesu ni svjesni da ulaze u zonu rizika koji može dovesti do fatalnih posljedica – poručili su Perović, Đekić i Habić.
Oni su kazali da će se obrati ti i Evropskoj agenciji za vazduhoplovnu sigurnost.
– Konstatovan je niz grešaka i kršenja regulatornih, bezbjednosnih i sigurnosnih zahtjeva, koji su, očigledno, promakli i crnogorskom regulatomom organu za oblast vazduhoplovstva – zaključili su radnici MA.
DA LI JE OSTAVKA PRIJAVLJENA AGENCIJI?
Radnici bivše nacionalne avio-kompanije pitaju da li je Nikola Vukelić, kao odgovorni rukovodilac za bezbjednost, obavijestio Agenciju za civilno vazduhoplovstvo o ostavci Ivana Petrovića.
– Ukoliko nije, to bi trebalo da bude ozbiljan alarm o njegovim kompetencijama za obavljanje pozicije koju pokriva – ukazali su Perović, Đekić i Habić.
Prema saznanjima DN, Agencija za civilno vazduhoplovstvo obavila je inspekcijski nadzor u MA i konstatovala nepravilnosti u održavanju aviona.
Izvor: Pobjeda