Skupština je juče jednoglasno usvojila izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, koji je podnijela grupa poslanika, prenosi portal RTCG.

Za zakon u cjelini glasalo je 78 poslanika.

Zakonom je omogućeno svim građanima koji imaju kredite kod faktoring kompanije Heta ili su ih otplatili prije vremena da mogu da konvertuju svoje kredite po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje.

Predlog izmjena i dopuna Zakona je u ime 39 poslanika podnio poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević.

Dogovor je postignut nakon što je Medojević prihvatio korigovane amandmane Demokratske partije socijalista (DPS).

Sastavni dio zakona postao je korigovani amandman poslanika DPS, koji se odnosi na to da se klijentima ne obračunava zatezna kamata.

Predsjednik Skupštine, Darko Pajović, kazao je da je time razriješena dilema nastala na sjednici održanoj prošle sedmice, kada je usvojen amandman prvobitno predočen i koji je podrazumijevao obračunavanje zatezne kamate klijentima uz ostali iznos duga.

Medojeviću je bio sporan i amandman DPS-a kojim preduzeće Heta naplaćuje kamatu na godišnjem nivou od 8,2 odsto.

„Ako neko društvo sa ograničenom odgovornošću to radi, onda obavlja bankarski posao. Heta je privredno društvo i ona je otkupila od Hypo Alpe Adria banke (HAAB) potraživanja, a nagrađivati Hetu sa još 8,2 odsto godišnje za nas je neprihvatljivo“, rekao je Medojević.

Poslanik DPS-a, Milutin Simović, kazao je da se slažu sa tim da se ta odredba izbriše iz teksta, pokazujući na taj način da žele da se stvori konsenzus oko tog zakona.

Medojević je prihvatio amandman DPS-a da kaznene odredbe za prekršaje za preduzeće i odgovorno lice u preduzeću budu kumulativne, a ne za svaki pojedinačni ugovor o kreditu kako je prethodno bilo predloženo.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji. Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski franak vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Skupština krajem jula nije usvojila u načelu predložene izmjene i dopune zakona. Za usvajanje je bio potreban još jedan glas.

Nakon toga je dogovoreno da se krajem avgusta zakaže sjednica na kojoj će se izglasati izmjene i dopune Zakona, ali da se prije toga obave konsultacije svih uključenih strana.

Poslanici danas nijesu usvojili dnevni red za vanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o Predlogu izvještaja Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine Duvanskog kombinata Podgorica (DKP).

D.D.