leposavić

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedina tradicionalna crkva, odnosno vjerska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se “uskoro otkloniti i ta diskriminacija”.

“Ministarsto pravde, ljudskih i manjinskih prava, zajedno s pravnim ekspertima i predstavnicima Crkve, uspješno je obavilo dijalog i usaglasilo tekst budućeg sporazuma, pa su sada stvoreni svi uslovi da se ovaj sporazum potpiše”, rekao je Leposavić za Politiku.
Kako je naveo, imao je čast i posebno zadovoljstvo da učestvuje u tom dijalogu “jer su legitimna prava Crkve bila polazna osnova”.
“Predstavnici ministarstva i Vlade Crne Gore prekinuli su praksu ucjenjivanja Crkve, brinući prevashodno o tome da temeljni ugovor bude u skladu s Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore. To je ujedno i najbolji primjer sekularnosti i načela odvojenosti crkve i države, koje se zasniva na razumijevanju i saradnji”, rekao je Leposavić.
Izvor: RTCG