Uskoro ćemo imati nove podatke kada je gojaznost djece u pitanju. Novo istraživanje rađeno je 2019. godine a analiza podataka je u toku, kazala je dr Enisa Kujundžić iz Instituta za javno zdravlje, piše RTCG.

Podsjećamo, rezultati istraživanja iz 2016. godine pokazali su da Crna Gora zauzima visoko mjesto u Evropi kada je gojaznost djece u pitanju.

“2019. rađeno je novo istraživanje i analiza tih podataka je u toku, vrlo brzo ćemo imati svježe podatke kada je dječja gojaznost u pitanju”, kazala je Kujundžić gostujući u Jutarnje programu Radio-televizije Crne Gore.

Ona goojaznost defiše i kao višak energije uz njenu smanjenu potrošnju. Upozorava da je gojaznost temelj mnogih hroničnih bolesti.

“To su hronične nezarazne bolesti kao što su dijabetes, kardio-vaskularna oboljenja – hipertenzija, razne bolesti srca, moždani udar, stradaju zglobovi od prekomjerne tjelesne mase, gojaznost je povezana i s mnogim karcinomima kao što je karcinom debelog crijeva, dojke itd. Takve osobe doživljavaju stigmatizaciju u društvu”, kazala je Kujundžić.

Higijensko-dijetetski režim ili dijeta je, dodaje, upravo ono što se preporučuje kada je liječenje gojaznosti u pitanju.

“Bitno je da se gubljenje kilograma ne odvija brzo i tako da ono bude stresno za naš organizam već da bude postupno, da se naš organizam navikne na nov režim i nov način životra. Bitno je da promjene u vidu životnih navika, ritma obroka, fizičke aktivnosti budu trajne. Ako greške budu ponovljene i kilogrami će se vratiti”, kazala je.

Promjena svijesti je, dodaje, takođe bitna za uspjeh kada je ovaj tretman u pitanju.

loading…