Dvadesetak mještana Krnova, kod Nikšića, gdje će biti izgrađena vjetroelektrana, okupili su se juče u podne na mjesto gdje se gradi put kako bi upozorili investitore i nadležne u ministarstvima ekonomije i finansija da neće dozvoliti prolazak mašina preko njihovih imanja dok im se ne isplati eksproprisano zemljište, prenose “Vijesti”.

Zahtjeve će proslijediti nadležnim ministarstvima i investitoru i ukoliko odgovor ne dobije do 1.septembra blokiraće radove na izgradnji puta.

Radovi su počeli prošlog mjeseca i do sada je probijeno oko 800 metara, a preostalih blizu osam kilometara, koje tek treba da se radi, ide preko imanja mještana koji još nijesu dobili novac koji treba da im, kako su kazali, isplati Ministarstvo finansija. Riječ je o vlasnicima imanja koji nijesu prihvatili ponuđenu cijenu od 50 centi po metru kvadratnom. Uložili su žalbu i većina njih je, kako su kazali, dobila presudu na dva eura po metru kvadratnom.

“Smatramo da je cijena od dva eura po kvadratu, koju je dosudio Osnovni sud u Nikšiću na osnovu priloženih stavki i vještačenja zaista prihvatljiva i predlažemo da se sporazumno dogovorite sa mještanima o visini naknade, a sve u cilju brže realizacije projekta i kasnije saradnje i dobrih komšijskih odnosa investitora sa mještanima sa ovih prostora”, stoji u dopisu koji su mještani katuna Gornja Ćeranića Gora uputili nadležnim ministarstvima i investitoru.

Investitori vjetroelektrane su austrijski IVICOM i francuska Akuo energy, a ugovorom o zakupu zemljišta je definisano da gradnja bude završena u roku od 18 mjeseci od datuma početka radova.