Gradić Halštat poznat je po fotografiji koja ga najčešće ilustruje, a predstavlja panoramu cijelog mjesta na obali istoimenog jezera u Austriji, sa sniježnim vrhovima Alpa u pozadini. Poznat po preistorijskoj kulturi, nalazištima soli i prirodi ovaj mali grad sa oko 1.000 stanovnika privlači veliki broj posjetilaca, a regija kojoj pripada – Hallstatt Dachstein Salzkammergut, uvrštena je na listu UNESCO-ve kulturne baštine

Halštat (Hallstatt) se nalazi na samoj obali, u jugozapadnom dijelu istoimenog jezera (Hallstätersee), u austrijskom Salckamergut regionu (Salzkammergut), koji se proteže istočno od grada Salcburga do Dahštajn planina (Dachstein). Razvoj čitavog regiona, od samog početka naseljavanja ovih prostora, vezan je za eksploatisanje soli, pa i naziv regiona bi u bukvalnom prevodu bio „Posjed kancelarije za so“. Naziv potiče od kraljevske kancelarije za so iz doba Habsburške monarhije, u čijoj nadležnosti su se nalazili rudnici soli.
Naseljavanje ovog dijela današnje Austrije započeto je u preistoriji i neraskidivo je povezano sa eksploatisanjem soli. Halštatska kultura prostirala se tokom ranog gvozdenog doba, u periodu od 8. do 4. vijeka prije nove ere, na teritoriji centralne Evrope, a činili su je pripadnici proto-keltskih, keltskih i pre-ilirskih plemena. Zahvaljujući kontinuiranom održavanju naseljenog mjesta Halštat se često smatra najstarijim naseljem u Evropi. Godine 1311. Halštat je postao trgovački grad, što govori o održavanju ekonomije, a 1595. godine napravljen je cjevovod dugačak 40 kilometara, namijenjen transportu soli do Ebensea. Do 1890. godine, kada je izgrađen prvi put, do Halštata se moglo stići samo brodom ili strmim stazama. Obilazak Halštata najlakše je izvesti pješice, jer se trajanje obilaska centra gradića može mjeriti minutima. Grad ima jednu veliku ulicu, a saobraćaj je obično zabranjen od maja do oktobra u određeno vrijeme tokom dana. Tokom boravka u Halštatu može se obići Muzej kulturnog nasleđa, specifična Kuća kostiju Beinhaus, Slane pećine (Saltwelten), otići na vožnju brodom, obići obližnja mjesta ili pješačiti i boraviti u prirodi. Gradski prevoz ne postoji, ali se lijepo može iskoristiti brodski prevoz na jezeru za obilazak ostalih mjesta. U svakom slučaju, posjetioci nisu ravnodušni prema Halštatu, pa je replika čitavog mjesta napravljena u južnoj kineskoj provinciji Guangdung.