Predstavnici Uprave prihoda i carina saopštili su da je povraćaj poreza na dodatu vrijednost kompaniji Uniprom redovno uplaćivan svakog mjeseca. Takođe su poručili da povlašćenih kompanija više neće biti.

U predmetnom slučaju se, kako su rekli, radi se o višemilionskom iznosu, tako da su inače u sličnim situacijama potrebne dodatne provjere i kontrole.
“Povrat PDV-a kompaniji Uniprom je odobren, potpisan i upućen na dalju nadležnost prema Ministarstvu finansija i Trezoru”, navodi se u saopštenju UPC, prenosi RTCG.
Iz te institucije su rekli da se na mjesečnom nivou Upravi prihoda i carina radi povrata PDV- a obrati u prosjeku više od 150 preduzeća.
„S obzirom na to da je u pitanju veliki broj firmi, svi zahtjevi se rješavaju redom, u skladu sa ustaljenom procedurom, nepristrasno i bez povlašćenog odnosa prema bilo kojem privrednom subjektu”, navodi se u saopštenju.
Iz UPC su rekli da pojedine kompanije više neće imati povlašćen status.
“Menadžment pojedinih kompanija mora da bude svjestan da, ukoliko su ranije dobijali neki poseban tretman u smislu ubrzanih procedura i slično, to više nije slučaj i da takav povlašćeni status više neće imati, tako da svi pritisci da se povrat PDV-a realizuje brže neće uroditi plodom“, dodaje se u saopštenju.
Kompanija Uniprom će, kako su saopštili njeni predstavnici, od četvrtka raskinuti poslovno tehničku saradnju sa oko 300 zaposlenih u primarnoj proizvodnji.
Uniprom je obavijestio Vladu, premijera i nadležna ministarstva o činjenici da UPC neće da vrati poresku pretplatu od 7,8 miliona EUR, odlukom direktora te institucije i načelnika odjeljenja za velike poreske obveznike.
Više od stotinu radnika Uniproma prekinulo je nakon sat blokadu saobraćajnice prema Aerodromu Podgorica, na raskrsnici prema Kombinatu aluminijuma (KAP).
Oni su sa kamionima i dizalicama zaustavili saobraćaj u oba smjera, prenose Vijesti.
Ranije danas iz Uniproma su saopštili da će od 1. septembra raskinuti poslovno tehničku saradnju sa oko 300 zaposlenih u primarnoj proizvodnji.
Direktor proizvodnje u KAP-u, Nebojša Dožić, kazao je da je jutros dobio dopis od vlasnika kompanije Uniprom, Veselina Pejovića, koji ga je obavijestio da u četvrtak zaustavljaju proizvodnju u KAP-u.
“Svi radnici moje kompanije, ja računam oko 300, ostaju bez posla”, rekao je Dožić.
On je kazao da ga je Pejović obavijestio i da Uprava prihoda i carina duguje Unipromu 7,8 miliona EUR od povraćaja poreza na dodatu vrijednost (PDV).
“KAP je 100 odsto izvozna firma i taj PDV je davno trebao biti vraćen Unipromu kako bi mogao da podmiri svoje obaveze, isplati plate radnicima i drugim kompanija koje čekaju red”, kazao je Dožić.

Izvor: MINA Business