novac

Uprava prihoda i carina (UPC) naplatila je u januaru ove godine preko 117,16 miliona eura, čime je ostvaren rast naplate prihoda od 6,84 odsto više u odnosu na isti period rekordne 2019, saopšteno je iz UPC.

Iz UPC su kazali da je trend rekordnih naplata budžetskih prihoda nastavljen i u januaru ove godine.
Kako su naveli, treći mjesec zaredom UPC obara rekorde u naplati prihoda.
„U januaru mjesecu ove godine naplaćeno je 117.164.127 eura, čime je ostvaren rast naplate prihoda od 7,5 miliona eura ili 6,84 odsto više u odnosu na isti period rekordne 2019, odnosno 15,57 miliona eura ili 15,32 odsto više u odnosu na isti period prošle“, kaže se u saopštenju.
Iz UPC su podsjetili da je Vladinim ekonomskim programom Evropa sad država, modelom budžetskog zdravstvenog osiguranja, preuzela finansiranje zdravstvenog osiguranja cjelokupne populacije.
Kako su naveli, izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje ukinut je trošak na teret zaposlenog i poslodavca, a obavezu plaćanja izvršava država.
„Tako je po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca u 2019, u januaru, naplaćeno 7,88 miliona eura, a u tekućoj godini po tom osnovu država je uplatila 4,84 miliona eura“, kaže se u saopštenju.
Kako se navodi, i pored te činjenice, da je primjenjujući Beveridge model u plaćanju doprinosa za zdravstveno osiguranje manje uplaćeno u januaru mjesecu 3,04 miliona eura, UPC treći mjesec zaredom nastavlja uspješnu naplatu budžetskih prihoda.
Iz UPC su zahvalili svim urednim poreskim obveznicima.
Oni su kazali da su, uvažavajući izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, od momenta primjene programa Evropa sad posvećeni pravovremenoj primjeni zakonskih propisa, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije, koja je prisutna i u oblasti neformalnog zapošljavanja.
Iz UPC su rekli da od momenta usvajanja programa Evropa sad kroz sve svoje poslovne procese učestvuju i doprinose uspješnosti u fazi implementacije programa.
„U prilog tome govori podatak da je od 203.022 zaposlena lica u Crnoj Gori prije primjene programa na pola vremena bilo prijavljeno 11.686 lica, dok je u januaru na pola radnog vremena prijavljeno 11.337 ili 5,58 odsto od ukupnog broja zaposlenih“, kaže se u saopštenju.
Iz UPC su rekli da se pozitivni efekti primjene i poštovanja propisa vladinog ekonomskog programa ogledaju i kroz urednost podnošenja Jedinstvene prijave za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika (JPR), koji je svojevrsni pokazatelj nivoa poreske kulture kod privrednih subjekata.
Kako su naveli, odlukom starješine organa u prethodna tri mjeseca isplaćeno je zaposlenima oko 15 hiljada EUR pomoći i naknada po osnovu prava iz radnog odnosa.
Iz UPC su rekli da je u decembru 1.081 zaposleni ostvario povećanje zarade, odnosno svima je isplaćena linearno varijabila za decembar.
„I pored toga što pomenute isplate utiču na povećanje troška po osnovu zarade, a koje nijesu evidentirane u ranijim godinama, UPC od početka mandata novog menadžmenta na rashodnoj strani evidentira uštedu u odnosu na isti period 2020/2021 u iznosu od 100 hiljada eura, odnosno uštedu oko 120 hiljada eura na isti period 2019/2020“, kaže se u saopštenju.
Najznačajnije uštede, kako su kazali iz UPC, ostvarene su po osnovu službenih putovanja, reprezentacije, tekućeg održavanja opreme i softvera i ostalih usluga.
„Aktuelni menadžment UPC nastavlja sa edukacijom poreskih obveznika i stvaranjem uslova za vraćanje povjerenja u instritucije sistema, a sve u cilju jačanja budžetskih prihoda“, zaključuje se u saopštenju.
Izvor: Rtcg