Biznismen Veselin Pejović, vlasnik Uniproma, kompanije koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica, zainteresovan je za koncesije na rudu boksita u Župi nikšićkoj.

Iz njegove kompanije je kratko rečeno da će se Pejović ”najvjerovatnije prijaviti na javni poziv za dodjelu koncesija”. Rok za prijavu na javni poziv ističe 21. jula.

To, međutim, ne znači da će Pejović kupiti imovinu Boksita, koja je već nekoliko puta nuđena na prodaju. On je početkom aprila kazao da je zainteresovan za imovinu Boksita, ali još nije dostavljao ponudu na javne oglase.

Koncesijom na boksit, Pejović bi obezbijedio neophodnu sirovinu za KAP, s obzirom na to da planira proširenje proizvodnje u podgoričkoj fabrici. Da bi crpio rudu boksita, nije mu potrebna imovina Boksita.

KAP i Boksiti su do prije desetak godina bila dva povezana sistema, a iz Rudnika je u Podgoricu odlazilo 80 odsto boksita. Sve se promijenilo, kada je ruski CEAC, tada vlasnik oba preduzeća, ugasio Glinicu, a svi potezi nakon toga vodili su uvođenju stečaja u oba preduzeća.

Za imovinu Boksita i koncesiju na boksit bio je zainteresovan i Neksan, čiji je vlasnik Miodrag Daka Davidović u nekoliko navrata naveo da može ostati bez koncesije na boksit, ukoliko kupi imovinu Rudnika. Zbog toga je jednom prilikom uslovio ponudu za imovinu koncesijom na boksit. Sve njegove ponude za imovinu Boksita Privredni sud je odbijao, iako Davidović ima veliku podršku radnika.

Boksiti su u stečaju od novembra 2013. godine. Stečajni upravnik će do kraja mjeseca raspisati novi oglas za prodaju imovine. Na posljednjem oglasu imovina je nuđena za 5,99 miliona. Davidović je ranije nudio 4,4 miliona plus 600 hiljada za socijalni program.