Predstavnici UNICEF-a, Ministarstva prosvjete Crne Gore i ambasade Ukrajne danas su u Budvi razgovarali sa direktorima škola i vrtića, predstavnicima lokalnih vlasti, kao i roditeljima, kako bi zajednički pronašli rješenja za problem nedostatka prostora u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Dodatan izazov za škole s prevelikim brojem učenika je prijem i inkluzija raseljene djece i djece izbjeglica koja treba da se prilagode lokalnoj nastavi i savladaju jezičku barijeru.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander ustakao je da svako dijete u Crnoj Gori ima pravo na kvalitetno obrazovanje.

“To obrazovanje počinje s optimalnim brojem djece u učionicama, adekvatnim prostorom, kvalitetom školskih zgrada, a nastavlja se s odgovarajućim brojem nastavnika, kojima takođe treba podrška. Ovo je dugogodišnji problem koji opterećuje obrazovni sistem u Crnoj Gori“, rekao je Santander.

On je dodao da je djeci iz Ukrajine, kao i djeci iz manjinskih zajednica i djeci sa smetnjama u razvoju potrebna dodatna pažnja – za učenje jezika, psiho-socijalnu podršku, organizaciju prevoza.

Izvor: CdM