Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u svom programu i djelovanju, i dalje može da računa na podršku UNICEF-a, kazala je v. d. zamjenice šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Marija Mokrova na sastanku sa državnom sekretarkom u tom MinistarstvuMilicom Kadović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, dvije strane su razmijenile mišljenja o tekućim inicijativama koje taj resor organizuje u dijelu priprema za predstojeću školsku godinu.
“Mokrova je govorila o globalnoj kampanji koju su, zajedno, pokrenuli UNICEF, UNESKO i Svjetska banka, upozoravajući na negativan uticaj zatvaranja škola na učenike, posebno na njihovu socijalizaciju i mentalno zdravlje. U tom smislu, bilo je riječi i o dalekosežnim posljedicama izostanka učenja, psihofizičkom zdravlju djece, naročito one iz osjetljivih grupa, ali i o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje sugerišu da čak i u izuzetno teškim epidemiološkim uslovima treba razmotriti sve mogućnosti da škole ostanu otvorene”, navode u Ministarstvu.
Predstavnice UNICEF-a su, govoreći o pripremama nove školske godine, istakle značaj povratka sve djece u škole, bez obzira na uzrast, podršku nastavnicima, kao i neophodnost da se nadoknadi gubitak u učenju i obezbijedi podrška za socijalni i emocionalni razvoj, ali i zaštita mentalnog zdravlja djece.
“Mi smo uvijek za povratak djece u škole, ali samo po preporukama Instituta za javno zdravlje”, kazala je Kadović, ističući da je od ranije poznat stav Ministarstva da su, ipak, suštinski prioriteti zaštita zadravlja i sigurnost djece i zaposlenih, ali da se predstavnici Ministarstva nadaju da će djeca u škole, ove godine, moći da krenu redovno.
Tokom sastanka, bilo je riječi i o tekućim aktivnostima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, govorilo se o obilascima, koje sprovode direktorice Direktorata, crnogorskih regija sa ciljem upoznavanja stanja na terenu, razgovora sa direktorima osnovnih i srednjih škola, analize stanja u obrazovnom sistemu, planovima i strategijama kojima, u narednom periodu, treba posvetiti pažnju.
“Predstavnice UNICEF-a su osobito pohvalile segment rada Ministarstva koji se tiče razvoja platforme za digitalno obrazovanje, uz poseban osvrt na visoku transparentnost koja je odlikovala protekle onlajn upise”, dodaju u Ministarstvu.
Razgovoru su prisustvovale i koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u Maja Kovačević, direktorica Direktorata za srednje obrazovanje Marija Lalatović i direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Slavica Ilinčić.