mladi nk

UNESCO je upozorio da u svijetu 20% više đaka 2020. godine nije steklo osnovna znanja čitanja očekivana za njihov uzrast zbog djelimičnog zatvaranja škola tokom pandemije COVID-a 19.

“Broj djece sa teškoćama u čitanju veći je za 100 miliona i dostigao je 584 miliona prošle godine, što je povećanje od više od 20% koje je poništilo napredak ostvaren tokom posljednje dvije decenije”, piše u detaljnom izvještaju te UN-ove organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu, u kome se navodi da se radi o “generacijskoj katastrofi”.
Taj ključni indikator svake godine mjeri sposobnost čitanja djece u drugom i trećem razredu osnovne škole, što su osnovna znanja koja ako nisu solidna mogu dugoročno da koče obrazovanje učenika.
UNESCO strahuje da će uslijediti decenija poremećaja zbog korona krize i poziva da se preduzmu vanredni napori kao što je uvođenje kurseva i strategija za nadoknađivanje ovog zaostatka.
“Obrazovanje treba biti prioritet u preduzetim mjerama prema zdravstvenoj krizi i u planovima oporavka”, rekla je za AFP generalna direktorica UNESCO-a, Audrey Azoulay.
“Međunarodna saradnja treba se mobilisati da se poštuje osnovno pravo na obrazovanje i osigura kontinuitet učenja”, rekla je Azoulay uoči međunarodnog sastanka ministara obrazovanja 29. marta.
U izvještaju se navodi da je 65% vlada zemalja sa slabim prihodima smanjilo finansiranje obrazovanja, u odnosu na 35% u zemljama sa visokim prihodima.
“Gubici u učenju” će tako biti najveći u Latinskoj Americi i Karibima, te u centralnoj i južnoj Aziji.
Škole su potpuno zatvorene u tridesetak zemalja među kojima su Meksiko, Mađarska i Saudijska Arabija.
Većina zemlja je izabrala djelimičnao otvaranja pod određenim uslovima, kao Sjedinjene Države u kojima bijesni roditelji organizuju demonstracije od početka godine.
Školske ustanove su potpuno otvorene u oko polovine zemalja na svijetu (107), najvećim dijelom u Africi, Aziji i Evropi.
Izvor: CDM