Infektolog u beranskoj bolnici Milovan Živković kazao je da će Institut biti pod dodatnim pritiskom ako se u isto vrijeme javi veliki broj zaraženih Kovidom i gripom.

On je apelovao da se građani zaštite od gripa, jer protiv sezonskog postoji vakcina, ali ne i protiv kovida.
“Ne očekujem da će istovremeno harati dvije infekcije, ali je moguće. Biće veliki problem ako pacijent oboli od oba virusa, jer je to veoma teško i može da se iskomplikuje i ‘odnese’ čovjeka. Institut će morati da radi testiranja na oba virusa i to će sigurno predstavljati opterećenje. Virus nas je iznenadio mnogo puta, pa ne mogu da tvrdim da neće i ovoga puta”, kazao je Živković za Dan.
Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su poručili građanima da u susret sezonskom virusu gripa i njegovom sudaranju s virusom korona nema mjesta panici, već da je neophodno poštovanje propisanih mjera.
“U suštini ne moramo da brinemo i da se plašimo, dovoljno je samo da se pridržavamo opštih preventivnih mjera, a to su nošenje maski svuda i uvijek, zatim distanca od metar i po i redovno pranje ruku”, rekla je juče za RTCG Marija Božović iz IJZ.

Izvor: RTCG