maske, nošenje, kane, Igor Galić

Od subote 22. maja ukida se obaveza nošenja maski na otvorenom tamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra. Ostaje obaveza nošenja maski u zatvorenom. Mjere će važiti do petka 28. maja.

“U skladu sa povoljnim trendom epidemiološke situacije u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja donijelo je naredbu kojom se od subote, 22. maja ukida obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom onamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra. To je jedina novost što se tiče mjera koje će da važe, podsjećam još jednom, od subote 22. maja do petka, 28. maja. Obaveza nošenja maski u zatvorenom, ostaje na snazi, kao i sve ostale propisanje mjere”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu Borko Bajić.
S druge strane, dodao je on, u iščekivanju smo usvajanja izmjena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Ukoliko izmjene budu usvojene, a prema najavama hoće, kažnjavaće se nenošenje maske prilikom čekanja u redovima ispred institucija, kao što su banke, pošte i sl.
“Zbog pojedinih proizvoljnih naslova u medijima, naglašavamo da se uslovi ulaska stranih državljana u Crnu Goru nijesu promijenili. Podsjećamo, samo državljani susjednih zemalja i to Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, kao i Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, u Crnu Goru ulaze bez uslova. Svi ostali moraju da imaju negativan PCR test ili dokaz da imaju antitijela ili da imaju dokaz o tome da su u cjelosti imunizovani makar sedam dana prije dolaska u Crnu Goru bilo kojom vakcinom protiv korona virusa”, istakao je Bajić.
Direktor Instituta za Javno zdravlje Igor Galić kazao je da je stopa obolijevanja danas najniža od jula 2020. godine. Prosječan broj zaraženih tokom prethodne sedmice bio je 76 dnevno.
Primjetan je trend opadanja od marta. Trenutno su aktivna 1.243 slučaja u Crnoj Gori.
“Imamo bolju situaciju od 17 zemalja Evropske unije”, rekao je Galić i dodao da je zabilježen pad indikatora obolijevanja u svim regionima Crne Gore, a da je najbolja situacija u južnom regionu. U aprilu i dosadašnjem dijelu maja Crna Gora bilježi bolju situaciju od Hrvatske, dok je otprilike u istoj ravni sa Srbijom. Podsjetio je da je masovna vakcinacija započela 4. maja i da je zavidna dinamika vakcinacija, kazao je Galić. On je dodao da je do sada aplicirano više od 151.000 doza vakcina.
Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore Đorđe Krnjević kazao je da optimistični podaci nalaze potvrdu u broju hospitalizovanih pacijenata.
„U posljednje tri sedmice smanjen je broj hospitalizovanih i trenutno je 410 slobodnih mjesta za pacijente koji boluju od kovida-19 na teritoriji Crne Gore. U KCCG hospitalizovano je 39 pacijenata, a 15 je životno ugroženo“, naveo je Krnjević.
Na snazi je i dalje mjera koja predviđa zabranu okupljanja više od 20 ljudi na javnim površinama.