policija, konferencija

Povodom rasvjetljavanja teškog ubistva Nikšićanina Marka Gardaševića koje se desilo u srijedu, 20. maja u naselju Rastoci održana je danas u Centru bezbjednosti Nikšić konferencija za medije .

“Policijski službenici nikšićkog Centra Bezbjednosti, u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije i službenicima Forenzičkog centra u Danilovgradu, sprovodeći višednevne policijsko tužilačke aktivnosti, na rasvjetljavanju ovog događaja utvrdili su sve relevantne činjenice i okolnosti pod kojima je nasilnim putem lišen života počivši G.M, na krajnje svirep i podmukao način. Od strane nadležnog državnog tužilaštva ovo djelo je kvalifikovano kao teško ubistvo, kazao Tihomir Goranović, načelnik Centra bezbjednosti Nikšić,

Tokom sprovedene istrage na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i utvrđivanja identiteta počinioca ovog zločina, policijski službenici Uprave policije su preduzimajuči opsežne aktivnosti, koje obuhvataju sve neophodne operativno-procesne mjere i radnje, nakon nešto više od sedam dana posvećenog, istrajnog i odlučnog rada policijskih službenika i cjelokupnog kapaciteta Uprave policije, identifikovali, locirali i lišili slobode izvršioca ovog krivičnog djela, a radi se o licu A.M. rođen 1983.godine iz Nikšića.

„Koordinisanim radnjama između postupajućeg tužilaštva, policijskih službenika Centra bezbjednosti Nikšić i nadležnog Suda, izvršen je pretres na više lokacija koje pripadaju osumnjiċenom A.M. a kojom prilikom su kroz usku saradnju sa službenicima Sektora kriminalističke policije i Forenzičkog centra, pronađeni, markirani i izuzeti dokazi tj. predmeti i tragovi koji potiču sa lica mjesta krivičnog djela ili su nastali izvršenjem krivičnog djela“, kazao je on.

Sprovedenom kriminalističkom obradom nad osumnjičenim A.M. iz Nikšića, policijski službenici su tom prilikom obezbijedili i personalne dokaze počinioca koji je u potpunosti priznao izvršenje ovog zločina, dok je izvršenom pretragom šireg lica mjesta pronađeno i izuzeto sredstvo izvršenja ovog krivičnog djela, a koje je odbačeno od strane počinioca nakon počinjenog krivičnog djela.

„Nakon izvedenih policijsko-tužilačkih mjera i radnji u ovoj fazi istrage, utvrđeno je da je dana 20.05.2020.godine, u ranim jutarnjim časovima, osumnjičeni A.M. koristeći svoje vozilo došao u blizinu kuće počivčeg, a prethodno dobro poznavajući običaje i navike oštećenog, ušao u kuću Gardaševića i nakon kraće verbalne rasprave sa istim, koristeći podesno sredstvo – manju sjekiru, istom nanio više udaraca u prijedjelu glave kao i najmanje jedan udarac nožem u prijedjelu vrata”, kazao je on.

Od posljedica nanešenih povreda G.M. je podlegao na licu mjesta.

“Nakon počinjenog zločina, učinilac je preduzeo više radnji u cilju skrivanja svog identiteta u smislu odbacanja sredstva izvršenja krivičnog djela, zatim skrivanja garderobe koja je koriščena tokom ovog događaja i drugih radnji. Osumnjičeni je dana 27.05.2020. godine nakon lišenja slobode sproveden nadležnom državnom tužilaštvu uz poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave podnešene protiv NN počinoca, kojem je nakon saslušanja od strane nadležnog tužilaštva donešeno Rješenje o zadržavanju. Na kraju želim da izrazim svoje saosjećanje sa porodicom Gardašević u vezi njihovog gubitka, i poručim javnosti Crne Gore da će policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić i Uprave policije u cjelini, sa najvećim stepenom odgovornosti i profesionalne dosljednosti i dalje preduzimati mjere i radnje, prvenstveno na zaštiti lične i imovinske sigurosti građana, a zatim i na otkrivanju identiteta i procesuiranju svih počinioca krivičnih djela”, kazao je Goranović.

Rukovodilac Grupe za suzbijanje krvnih delikata u Sektoru kriminalističke policije Lazar Šćepanovićrekao je da je osumnjičeni dobro poznavao navike i prilike Gardaševića.

“To potvrđuju i činjenice koje su izvedene u samoj fazi izviđaja, i to da je oštećeni omogućio da uđe u njegovu kuću samo ono lice koje je dobro poznavao jer je objekat obezbijeđen blind vratima, a koja su bila prethodno zaključana. Ove činjenice su dijelom olakšale i suzile krug lica koja su bila predmet kriminalističke obrade”, rekao je Šćepanović.

U odnosu na motiv, Šćepanović nije mogao iznositi više detalja zbog daljeg toka krivičnog postupka.

Ipak, kazao je da su žrtva i osumnjičeni imali zajedničke nedozvoljene aktivnosti, što je imalo za posljedicu eskalaciju sukoba.

loading…