Učenici škole Jovan Gnjatović pravili digitalni herbarijum

Svoj digitalni herbarijum ljekovitog bilja učenici VI razreda OŠ Jovan Gnjatović prezentovali učenicima nižih razreda, a zatim za svoje drugare priredili čajanku.
U periodu od 1. marta do 26. aprila učenici VI razreda su uz pomoć nastavnice biologije, Ismete Fatić, vrijedno radili na izradi digitalnog herbarijuma. Aktivnosti su realizovane uz naizmjenično smjenjivanje teorijskog usvajanja znanja s metodama učenja putem samostalnog i timskog angažovanja. Naglasak je stavljen na značaju, upotrebi i zaštiti ljekovitog bilja. Učenici su sakupljali biljke, fotografisali ih, a zatim određivali vrste, istraživali o njihovim osobinama i ljekovitim svojstvima.
Samostalnost učenika u radu došla je do izražaja kada se zbog epidemiološke situacije organizovala nastava na daljinu. Učenici su sakupljali bilje, sakupljali informacije o ljekovitom bilju od svojih ukućana, preko interneta, časopisa, knjiga, prosleđivali materijal nastavnici na uvid koja je davala dodatna objašnjenja. Na ovaj način kod učenika se podsticala radoznalost, samostalnost, želja za otkrivanjem novog kao i ljubav prema prirodi. Sada učenici bolje razumiju važnost prirodnog bogatstva i zašto ga je potrebno očuvati za sljedeće generacije.