Prošle godine u našem gradu u organizaciji UBNOR-a i antifašista Nikšića promovisana je knjiga „Crna Gora čemerna“, italijanskog istoričara i novinara Đakoma Skotija. On je u knjizi govorio o italijanskim borcima koji su se priključili NOB-u 1943. godine, nakon kapitulacije Italije i formiranja Garibaldi brigade.

Na promociji knjige, koja je štampana na crnogorskom jeziku i čiji je priređivač bio UBNOR i antifašisti Nikšića, bila je prisutna Antonela Fontana, zamjenik Ambasadora Italije u Crnoj Gori, koja je otada u stalnoj komunikaciji sa nikšićkim borcima i antifašistima.

Kao rezultat organizovan je i svečani ručak istaknutih članova i aktivista UBNOR-a i Antifašista Nikšića 17. januara u restoranu Kastel. Događaju je, kako prenose Novine Nikšića, prisustvovala i ambasadorka Fontana sa suprugom.

Doprinos dobroj atmosferi na ručku dala je profesor solo pjevanja Tijana Blečić, koja je pjevala partizanske pjesme uz pratnju svih u sali, kao i dvije italijanske arije. Čule su se i dvije recitacije na francuskom naše sugrađanke Gordane Sarić.

UBNOR i antifašisti našeg grada imaju oko 2000 članova i da sa velikim entuzijajzmom i senzibilitetom obilježavaju sve važnije datume iz NOB-a, čuvaju spomenike i ostala obilježja poginulih boraca i na njihovim primjerima kroz časove istorije nadahnjuju najmlađe, njegujući slobodarske tradicije i antifašizam.