UBNOR i antifašisti Nikšića položili su cvijeće na spomenik junacima sa Vučjega dola.

Kako su istakli, bila je to prilika i da se podsjete jedne od najslavnijih bitaka iz naše prošlosti, koja se odigrala 28. jula 1876. godine.
,,Da je bitka zaista bila teška, pokazuje i veliki broj poginulih istaknutih turskih starješina kao: Selim-paša, Ali-beg Rizvanbegović, Derviš aga Ljutović, Hadži Muri Bej, komandant carske garde, mostarski muftija, i 168 nižih oficira. Rane su zadobili, Muhtar-paša i Mustaj paša, a zarobljen je Osman paša i 300 nizama. Zaplijenjeno je 5 brdskih topova, oko 3000 pušaka, veliki broj sabalja i drugog ratnog materijala. Crnogorci su imali 72 poginula, tri teško ranjena koji su umrli od rana, i 118 lakše ranjenih. Crnogorsko-hercegovačkom vojskom komandovao je knaz Nikola sa serdarima Bajom Boškovićem i Jolom Piletićem i vojvodama Pekom Pavlovićem i Petrom Vukotićem. Ova pobjeda pročula se širom Evrope, a knjaz Nikola je prozvan carom junaka, o njoj su napisane mnoge pjesme, a možda jedna od najljepših je svakao ,,Gruda zemlje“ od Ljubomira P. Nenadovića. Navešćemo samo jedan stih kada se Muhtar-paša pravda za poraz pred sultanom.
,,Ono, care, nisu ljudi
Kao što je svet ostali,
Već zmajevi to su ljuti,
Od kojih se nebo pali!
Poslije bitke na Vučijem Dolu uslijedile su borbe za oslobođenje Nikšića, zatim Ulcinja i Bara”, navodi se u saopštenju.
,,Bitka na Vučijem Dolu, jedan je od najslavnijih događaja iz naše istorije i današnje podsjećanje samo je dokaz da ne zaboravljamo žrtve koje su date za oslobođenje naše zemlje i koje su svojim podvizima doprinijele da budemo priznati kao 27. nezavisna država Evrope”, kazali su iz UBNOR i antifašista Nikšića.