U JU „Zahumlje“ večeras je, sa početkom u 18h, organizovana dodjela nagrada i pohvala onim učenicima koji su učestvovali na literarnom i likovnom konkursu, a povodom Dana Crvenog krsta koji se obilježava 29. novembra.

 

Okupljenima se obratio predsjednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Ljubiša Marković koji je ukazao na važnost njihovog postojanja i rada. „Dan Crvenog krsta povod je mnogim dešavanjima, pa je ovog puta, početkom školske godine, raspisan konkurs za izbor najboljih literarnih radova, pri čemu je pristigao njihov veliki broj, a neki od njih su i nagrađeni“, saopštio je on i poželio uspjeh svima koji su dali svoj doprinos, bez obzira na to da li su nagrađeni ili ne.

 

Na literarnom konkursu, koji je za cilj imao promovisanje rada Crvenog krsta, ali i jačanje svijesti o važnosti pomaganja drugome, odnosno podsticanja humanosti i plemenitosti, ukupno je učestvovalo sedam osnovnih škola, među kojima: OŠ „Braća Labudović“, OŠ „Jagoš Kontić“, OŠ „Milija Nikčević“, OŠ „Olga Golović“, OŠ „Dušan Bojović“, OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“ i OŠ „Radoje Čizmović“. O najboljim radovima, koji uključuju pjesme i prozne tekstove, odlučivao je žiri u sljedećem sastavu: predsjednik Jovan Drašković, Dragan Nikolić i Ana Macanović u funkciji članova žirija.

 

Nagrađeni su: Vasilije Ćetković, učenik VII razreda OŠ „Radoje Čizmović“, za pjesmu „Humanost“, Brajan Banićevič, učenik VI razreda OŠ „Braća Labudović“, za tekst „Djeca iz sjenke“, Milisav Korać, učenik VI razreda OŠ „Dušan Bojović“, za tekst „Biti human nije teško“, Andrea Mijušković, učenica IX razreda OŠ „Milija Nikčević“, za pjesmu „Za tebe tu sam u svakom trenu“.

 

Pohvaljeni su radovi: „Srcem daruj“ Balše Jaukovića, učenika V razreda OŠ „Jagoš Kontić“ , „Briga o starim osobama“ Martina Jaramaza, učenika OŠ „Olga Golović“, „Spasilaštvo na vodi i planini“ Tine Pavlović, učenice VIII razreda OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“, „Davalac krvi“ Save Lalatovića, učenika VII razreda OŠ „Radoje Čizmović“.

 

Ukupno 6 škola učestvovalo je na likovnom konkursu i to: OŠ „Milija Nikčević“ sa pet radova, „Radoje Čizmović“ sa pet radova, OŠ „Braća Labudović“ sa šest radova, OŠ „Olga Golović“ sa jednim radom, OŠ „Jagoš Kontić“ sa šest radova i OŠ „Dušan Bojović“ sa osam radova.

 

Dobitnici prve nagrade su: Burić Lana, učenica I razreda OŠ „Braća Labudović“, Milatović Blagoje, učenik VI razreda OŠ „Milija Nikčević“, Radulović Marija, učenica VIII razreda OŠ „Dušan Bojović“, Gardašević Simona, učenica III razreda OŠ „Jagoš Kontić“.

 

Pohvaljeni su radovi učenika: Striković Bogdana, učenika OŠ „Milija Nikčević“, Čizmović Svetozara, učenika OŠ „Radoje Čizmović“, Nikčević Mateje, učenika OŠ „Milija Nikčević“, Nenezić Ivone, učenice OŠ „Braća Labudović“, Mandić Lazara, učenika OŠ „Dušan Bojović“ i Jaredić Milene, učenice OŠ „Dušan Bojović“.

 

O nagrađenim i pohvaljenim radovima odlučivao je žiri: predsjednik Milorad Drekalović, Mrdelja Čvorović i Goran Damjanović članovi.

 

Nagrađeni učenici su dobili prigodne poklone, a zatim su najbolji od njih čitali svoje radove i na sve prisutne prenijeli iskru dobrote i humanosti.