Povodom Međunarodnog dana osoba sa autizmom koji se obilježava drugog aprila u većini nikšićkih osnovnih školi ovaj dan je bio obilježen različitim aktivnostima.

 

U školi “Jagoš Kontić” na simboličan način obilježili su ovaj dan. Pošto je plava boja simbol autizma i prijateljstva sa osobama s autizmom, povodom ovog dana učenici i nastavnici su bili obučeni u plave majice. Na taj način smo “obojili” školu u plavu boju pokazujući podršku. Školski hor je za ovu priliku izveo pjesmu “Svi smo mi isti”, a prvaci su napravili veliko srce i plave balone pustili u vazduh.

 

Učenici prvog drugog i petog razreda OŠ “Milija Nikčević” obučeni u plavo, pustili su plave balone koji tradicionalno predstavljaju pažnju i podršku osobama s autizmom.

Aktivnosti su u svojim odjeljenjima osmislile učiteljice Snežana Popović, Saveta Nikčević, Vida Raičević, Mira Nikolić, Milka Milović i Ana Krstajić.

 

Na času engleskog jezika u školi “Mileva Lajović Lalatović” učenici su čitali tekstove o važnosti poštovanja različitosti, o druženju. Ovom prilikom Naučili su i nove riječi koje se odnose na prijateljstvo, podršku, razumijevanje.

 

I u školi “Radoje Čizmović” učenici šestog razreda sa nastavnicama Ismetom Fatić i Snežanom Knežević na simboličan način obilježili su ovaj dan.

 

Aktiv drugog razreda škole “Olga Golović” uredio je pano u holu škole. Takođe, učenici su zajedno sa drugarima iz Integrisanog odjeljenja puštali plave balone i družili se na školskom poligonu. Uz balone učenici su nosili poruke podrške svojim drugarima. U ovoj školi održana je i radionica “Plavi osmijeh”, sa učiteljicama Snežanom Jovanović, Majom Perović i vaspitačicom Zoricom Baćović.

 

U cilju širenja svijesti o autizmu i podržavanja različitosti, učenici škole “Braća Ribar” zajedno sa učiteljicama, vaspitačicama, asistentima, logopedom i pedagogom obilježili ovaj važan datum.