Povodom početka realizacije projekta „Ekonomsko osnaživanje žena sa seoskog područja kroz izradu suvenira – novog turističkog proizvoda“ NVO Nikšići – potomci bratstva Čvorović“ organizovana je tribina u kancelarijskim prostorijama. Govorili su članovi projektnog tima o ciljevima i značaju projekta, a prisutne žene su predstavile svoje probleme.

Dragoljub Čvorović, direktor NVO je u uvodnom izlaganju upoznao prisutne sa radom organizacije i suštinom projekta.
„Nemamo javnu suvenirnicu, a to je kulturna baština država. Uvidjevši tu anomaliju, prijavili smo se na konkurs i dobili podršku Opštine. Suština projekta je da pronađemo od osam do deset žena, koje izrađuju suvenire, saznamo probleme na koje nailaze i pokušamo da ih riješimo. Takođe, suština je izložbena suvenirnica, koju bi obezbijedili kroz javno partnerstvo sa Opštinom“, zaključio je Čvorović.
Koliki je značaj suvenira u predstavljanju grada i države ukazao je i Miljan Mijušković, turistički radnik, koji dosta vremena provodi putujući i upoznajući kulture drugih naroda. Objasnio je šta sve može biti suvenir, njihov značaj, kako se plasiraju, reklamiraju, a sve to kroz primjere iz zemalja regiona, posebno ističući suvenirnice u Sarajevu i Drvengradu i njihovu saradnju sa lokalnim zanatlijama.
Prisutne žene su izložile probleme sa kojima se susreću tokom izrade i prodaje svojih radova, a sve u cilju traženja što boljeg rešenja.
Sledeći susret je zakazan za 29. jul, kada će svaka od njih detaljno izložiti problem koji smatra najbitnijim i dati konkretne ideje za realizaciju.