učionica

U trećem, odnosno avgustovskom upisnom roku u crnogorskim srednjim školama ima mjesta za 2.925 polumaturanata. Prijave za upis preko sajta www.upisi.edu.me trajaće danas, sjutra i u petak.

Iz Ministarstva prosvjete je početkom mjeseca saopšteno da se prijava na konkurs za upis u prvi razred srednje škole podnosi elektronski, a učenik koji prvi put koristi aplikaciju treba da se prethodno registruje.
”Učenici će moći da se za upis prijave i u školi, ukoliko iz nekog razloga imaju problem pri elektronskoj prijavi”, kazali su ranije iz tog resora.
Za učenike koji se nijesu upisali u prvom upisnom roku, kao i za one koji su polagali popravne ispite iz predmeta devetog razreda, mjesta ima dovoljno u svim opštinama.
”Ukupan broj upisnih mjesta za učenike srednjih škola za školsku 2022/2023. godinu u avgustovskom upisnom roku je 2.925. Na programima u trogodišnjem trajanju broj upisnih mjesta je 948. Na programima u četvorogodišnjem trajanju je 1.329 upisnih mjesta, dok je broj mjesta za program gimnazije 641. Za učenike koji žele da se obrazuju po programima iz oblasti muzičke umjetnosti broj mjesta je 91”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Slobodnih mjesta u avgustovskom upisnom roku za učenike koji žele da se obrazuju po programu opšte gimnazije ima u svim školama, osim u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” i Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu. U tim školama ima mjesta za učenike koji žele da se obrazuju po programu matematičke gimnazije.
,,Za učenike-sportiste slobodnih mjesta ima u Srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima i u Gimnaziji “Stojan Cerović” u Nikšiću. Mjesta u stručnim školama takođe ima dovoljno. U školi u Golubovcima ima mjesta na programima ekonomije, ugostiteljstva, poljoprivrede, ličnih usluga…”, rekli su iz Ministarstva prosvjete.
U Podgorici učenici imaju mogućnost upisa na programe iz oblasti građevine (niskogradnja, visokogradnja i hidrogradnja), poljoprivrede, prerade hrane, automehatronije, elektronike, energetike, termotehnike, saobraćaja, grafičarstva, zaštite životne sredine, ugostiteljstva, a u Nikšiću iz oblasti oblasti ugostiteljstva, prerade hrane, mašinstva, automehatronike, elektrotehnike.
U Baru mjesta ima na programima iz oblasti turizma, ugostiteljstva, ekonomije, poljoprivrede i drugih oblasti, a u Beranama na programima ekonomije, turizma, ugostiteljstva, šumarstva, mašinstva, elektrotehnike.
Učenici koji se odluče da se obrazuju po programima u trogodišnjem trajanju imaju mogućnost uključivanja u dualni oblik obrazovanja. Saopšteno je da Ministarstvo za ove učenike obezbjeđuje naknade za učenike prvog i drugog razreda, a u trećeg poslodavac.
Naknada učenicima prvog razreda je 10 odsto, drugog 15 i trećeg razreda 20 odsto prosječne neto zarade.

Izvor: Vijesti