korona, antigenski testovi

Određene zdravstvene ustanove su prijavile nedostatak brzih antigenskih testova čija isporuka se očekuje, saopšteno je Vikend novinama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Kako su precizirali, za ovu isporuku zadužena je zdravtsvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm.

Prethodnih dana više sugrađana sa simptomima korona virusa požalilo se redakciji Vikend novina navodeći da nijesu mogli da se testiraju jer im je rečeno da trenutno nema testova na COVID-19. Ipak, u Institutu za VN naglašavaju da PCR testova ne nedostaje, te da se njihova nabavka kontinuirano sprovodi.
“PCR testova u Institutu za javno zdravlje ima dovoljno, a kontinuirano se nabavljaju dodatne količine, kako bi se obezbijedila i održavala strateška rezerva kako testova, tako i potrošnog materijala (laboratorijske plastike, briseva i slično). Dakle, PCR dijagnostika se odvija nesmetano i bez dužeg čekanja rezultati su dostupni u roku od 24 časa”, napominju iz IJZ.
Institut za javno zdravlje ugovorio je u ponedjeljak nabavku testova, reagensa i potrošnog materijala za potrebe Centra za medicinsku mikrobiologiju (odjeljenje za molekularnu dijagnostiku) za ispitivanje zbog aktuelne epidemiološke situacije SARS-CoV-2, u iznosu od 1.241.216,3 eura. Za ove isporuke potpisani su ugovori sa firmama Danalab u iznosu od 30.587,59 eura, Glosarij 24.180 eura, Farmegra 6.310,10, Osmi red-D 803.156,30 i Farmalab 376.982,31 euro.
Izvor: RTCG