Vlada Crne Gore usvojila je Odluku o novoj mreži zdravstvenih ustanova, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Po uzoru na zemlje okruženja, nakon stupanja na snagu ove Odluke, i u Crnoj Gori, u mreži će biti samo zdravstvene ustanove čiji je osnivač država”, poručuju iz tog resora.
Za zdravstvene usluge koje nije moguće pružiti u propisanom roku i na zadovoljavajući način u javnom zdravstvu, kako navode, Fond za zdravstveno osiguranje će sklopiti posebne ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama i to nakon javnog poziva koji će biti objavljen u najkraćem roku.
“Donošenjem ove odluke i propisivanjem da se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključuju nakon sprovedenog postupka po javnom pozivu, obezbjeđuje se ravnopravna utakmica svim zdravstvenim ustanovama koje budu ispunjavale propisane uslove, bez stavljanja u povlašćeni položaj bilo koje zdravstvene ustanove. Monopola više neće biti. Naprotiv, ova Odluka obezbijediće građanima blagovremeniju, kvalitetniju i dostupnu, u što kraćem roku, zdravstvenu zaštitu”, kažu u resoru Jelene Borovinić Bojović.
Kako se ne bi dovelo u pitanje pružanje zdravstvene zaštite, aktuelni ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama važiće, kako navode, do zaključivanja novih ugovora.
“Ovaj postupak treba da se okonča u narednih šest mjeseci”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja