Nevladina organizacije “Zagrad Montenegro” je Ministarstvu kulture podnijela inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturno-istorijskog srednjevjekovnog spomenika u narodu poznatom kao Nikšina ploča. Naime, u župskom selu Zagrad, nalazi se srednjevjekovni stećak u narodu poznat kao Nikšina ploča. Na pomenutom lokalitu odolijeva zubu vremena preko 500 godina.

“Prema narodnom predanju i dostupnoj literaturi, monografijama stećak se vezuje za Nikšu osnivača plemena Nikšići po kome grad Nikšić nosi ime. Pomenuti spomenik i kult ličnosti Nikše je utemeljen u kulturno-istorijsko biće većine stanovnika Župe kao i Moračana, Rovčana i dijela Nikišićana (Trebješana). Međutim do sada nije postajala adekvatna inicijativa prema institucijama da se aktuelini spomenik zaštiti, privede namjeni, promoviše kako bi širi auditorium bio upoznat sa njegovim značajem, kulturno-istorijskom vrijednošću ne samo za područje Župe već i Nikšića”, navodi se u saopštenju NVO.
Stećak se nalazi na zemljanoj podlozi.
“Stručnjaci iz te oblasti su zaključili da zbog zemljine vlage može doći do naprslina i uništenja, stoga je nephodno stećak izdići-postaviti na adekvatnu podlogu i time izbjeći trajna oštećenja. Takođe, stećak je vizuelno, odnosno fizički neprimjereno postavljen što degradira pozitivan odnos brojnih turista, slučajnih prolaznika i namjernika. Spomenik nema obilježje-naziv”, navode iz NVO.
U narodnom periodu očekuju konkretne aktivnosti i saradnju sa Direktoratom za kulturnu baštinu kako bi se preduzele zakonske mjere zaštite aktuelnog srednjevjekovnog spomenika.