Inovaciono preduzetnički centar (IPC) „Tehnopolis“ organizovao je dvodnevnu radionicu pod nazivom „Bacimo svjetlost na fiziku“, kako bi se učenici zainteresovali za nauku, u ovom slučaju za fiziku, prenose Vijesti.

„Ciljna grupa su nam osnovci iz nikšićkih škola, a imamo i jednu grupu iz Gimnazije. Cilj događaja je da animiramo učenike i da ih zainteresujemo za fiziku tako što će im se na praktičnim primjerima pokazivati sve ono što u teoriji uče, kao i da animiramo profesore kako bi u budućnosti u ‘Tehnopolisu’ organizovali slične događaje i kako bi na taj način što više mladih ljudi zainteresovali za nauku“, kazao je Đorđe Brkuljan, program menadžer „Tehnopolisa“.

Zadatak da učenicima približe fiziku i pokažu sve njene zanimljive strane imali su predavači iz Čačka – profesorica Olga Dukić i učenice Gimnazije Milena Dukić i Maja Stošić.
Radionice su bile podijeljene na tri tematske cjeline, i to: “Zašto fizika?”, koju je učenicima približila Olga Đukić,

“Astrofizika za početnike”, koju je vodlai Milena Đukić, i “Kap vode u Petnici”, za koju je bila zadužena Maja Stošić. Nakon toga uslijedili su ogledi na otvorenom, kao i u multimedijalnoj sali.

“Događaj je u stvari mini festival nauke jer su se oni pokazali kao najbolji način za promociju ove oblasti učenicima. Predavanja i radionice nijesu zahtjevne, zanimljive su i ne traže posebno predznanje iz fizike”, objasnio je Brkuljan.