U Nikšiću održana Specijalna olimpijada

Prvenstvo Crne Gore, Specijalna olimpijada održana je danas na stadionu Sutjeske u Nikšiću.

„U toku su finalna takmičenja, a učesnici su pokazali rezultate koji prelaze granice nacionalnog takmičenja, mada prvenstveno vodimo računa o njihovoj zdravstvenoj zaštiti, s obzirom na ekstremne vremenske uslove“, kazao je predsjednik Crnogorskog saveza Specijalne olimpijade, Aleksandar Vuksanović.
On je istakao da je interesovanje za sport veliko.
„Brojimo više od 500 sportista, a imamo i brojne partnere, s obzirom da naš program uključuje i inkluzivni sport gdje zajedno mogu da se takmiče sportisti i partneri. Riječ je o sertifikovanom programu i jedina smo organizacija koja ima sertifikovane i akreditovane programe kod Zavoda za školstvo“, kazao je on.
Kako je naveo, svakodnevno rade na omasovljenju i uključivanju što većeg broja sportista, što je i moto Specijalne olimpijade Crne Gore. I on se nada da će nastaviti sa ovim trendom uz podršku države i donatora koji su dijelom podržali i ovo prvenstvo.
Predsjednik sportskog kluba Specijalna olimpijada Nikšić, Radovan Dragnić, ocijenio je da se grad pokazao kao odličan domaćin prvenstva i takmičenje je uspjelo da se održi bez obzira na ekstremnu temperaturu.
„Zadovoljni smo jer nije bilo povreda, a djeca, naši sportisti su uspješno odradili sve sportske aktivnosti. Pomoć u organizaciji imali smo od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG)koja je većim dijelom sponzorisala ovo takmičenje, Crvenog krsta, volontera, uprave stadiona Sutjeske i svih prijatelja Kluba koji pomažu naše aktivnosti“, rekao je Dragnić.
Jedan od učesnika, Aleksandar Mrvaljević (16) iz Nikšića rekao je da se takmičio u disciplinama trčanje na 50 metara i bacanje kugle za šta je osvojio dvije zlatne medalje.
„Konkurencija je bila jaka, a svi učesnici i organiztori su bili veoma dobri i sve je uspješno proteklo, što mi veoma prija“, rekao je Mrvaljević.
Dijana Mrvaljević, Aleksandrova majka kazala je da joj učešće njenog sina na Specijalnoj olimpijadi puno znači, prvenstveno što mu je omogućeno druženje sa ostalim sportistima.
Na Specijalnoj olimpijadi učestvovalo je 35 sportista iz Podgorice, Nikšića, Berana, Petnjice, Pljevalja, Rožaja i Bara.
Učesnici prvenstva, djeca, mladi i odrasli sa teškoćama u intelektualnom razvoju, takmičili su se u disciplinama 25 metara brzog hoda, 50 i 100 metara trčanje i bacanje kugle, a organizator je Crnogorski savez Specijalne olimpijade i Sportski klub Specijalne olimpijade Nikšić.