Na dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, 13. novembra, u Nikšičkom pozorištu otvorena je dokumentarna izložba “Gavrilo Princip i Mlada Bosna” autora, istoričara Miloša Vojinovića.

Organizator je Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori koja je izložbom i obilježila svoj Dan i ujedno otpočela tradicionalnu manifestaciju “Dani Matice Srpske-Društva članova u Crnoj Gori”.

Dokumentarna izložba “ Gavrilo Princip i Mlada Bosna” sadrži fotografska svedočanstva vezana za Sarajevski atentat, Gavrila Principa i revolucionalrnu i književnu organizaciju „Mlada Bosna“.

Postavka obuhvata građu iz brojnih privatnih zbirka, i biblioteka i arhiva u Bosni i Hecerovini, Srbiji i Austriji , koju je sakupio i sistematizovao istoričar Miloš Vojinović.

Istoričar Tomaš Damjanović govorio je o poveznicama Njegoša, prvog člana Matice srpske sa prostora današnje Crne Gore i Gavrila Principa, kao i motivima koji su pokrenuli Miloša Vojinovića da dopuni ali i negira postojeća znanja o sarajevskom atentatu, koji je pokrenuo lavinu istorijskih događaja.

Moderatorka je bila Marija Jelić.

Postavka „Gavrilo Princip i Mlada Bosna“ ima više cjelina, prije, nakon atentata, suđenje, zatvor i druge, a zaokružuju je “spomeničke” fotografije.

Dokumentarna izložba Miloša Vojinovića prvi put javnosti predstavljena je ove godine na Vidovdan u Novom Sadu.

Izvor: RTNK