Mladi Nk

U nikšićkoj Župi juče je održan prvi Sajam zdrave hrane, na kojem je bilo oko 15 izlagača, prenosi CDM.

Tu poljoprivrednu smotru, koju su organizovali nevladina organizacija NVO Morakovo i Mjesna zajednica, otvorio je direktor Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, Vukota Stanišić.

Stanišić je kazao da nikšićka Župa obiluje plodnom zemljom i svim preduslovima za bavljenje organskom poljoprivredom, ali da ima veliki neiskorišteni potencijal.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo podstiče poljoprivredne proizvođače velikim setom mjera koje su definisane agro budžetom.

“Riječ je od 30 do 40 mjera koje poljoprivredni proizvođači svake godine mogu koristiti kao jedan vid podsticaja, a na njima je samo da, uz našu pomoć, ispune propisane uslove i kriterijume. Podrška je iz godine u godinu sve veća, ne samo iz nacionalnih, već i Evropskih fondova”, rekao je Stanišić.

Govoreći o prvom Sajmu zdrave hrane, Stanišić je rekao da takve manifestacije doprinose afirmaciji ne samo Župe, nego i njenih mještana i poljoprivrednih proizvođača i na taj način obogaćuju i turističku ponudu Nikšića.

Marina Kovačević iz NVO Morakovo kazala je da im je cilj da promovišu svoj kraj i domaće proizvode, kao što se to radi i u ostalim opštinama u Crnoj Gori.

”Nadam se da će Sajam postati tradicionalan i da će odziv iduće godine biti mnogo veći”, kazala je Kovačević.

Predsjednik Mjesne zajednice, Dragan Radulović ocijenio je da taj kraj ima velike potencijale i za proizvodnju hrane, ali i vodne resurse ali, kako je kazao, nijesu iskorišćeni na pravi način.

”Problem je, prije svega u nama, a potom i u državi koja ne obraća pažnju na život seljaka u našem kraju”, rekao je Radulović.

On je naveo primjer planine Lukavica, ”jedne od najljepših u Crnoj Gori i kao stvorenoj za bavljenje stočarstvom i poljoprivredom, ali do koje još nema neophodnog dva – tri kilometra asfalta, kao ni električnog napona još od 1994. godine, iako postoji dalekovod do prvih koliba i katuna župskih”.