Generalni direktor Javnog servisa Božidar Šundić demantovao je vijest koju su objavili neki od najpoznatijih evrovizijskih web sajtova da je RTCG odustao od učešća na Eurosongu koji će se naredne godine održati u Roterdamu.
“Ne znam ko je dao tu informaciju, ali ona ne može biti tačna i zvanična, jer o Evroviziji ne možemo pričati prije odluke Savjeta RTCG-a. Generalni direktor ne može sam da donese tu odluku, već daje nalog Savjetu na čijoj sjednici se zvanično odlučuje o tome”, kazao je Šundić “Vijestima” i dodao da očekuje da će se Savjet sastati u narednih par dana.
Grčki evrovizijski fan blog Eurovision Fun i blog HOD45 objavili su u četvrtak 7. novembra kao ekskluzivnu informaciju da Crna Gora neće imati predstavnika na narednoj Pjesmi Evrovizije. Dan kasnije ovu vijest su potvrdili na Wiwibloggsu i jednom od najpoznatijih evrovizijskih fan sajtova ESCToday, pozivajući se na njihove izvore u Javnom servisu.
Prema njihovim navodima, organizatori Eurosonga pomjerili su rok do kad RTCG može potvrditi svoje učešće na jednom od najpopularnijih muzičkih takmičenja na svijetu, budući da je prvobitno trebalo da se Javni servis izjasni do 10. oktobra. I pored toga, RTCG nije uspio da obezbijedi potrebne uslove i odlučeno je da se preliminarna prijava učešća data u septembru povuče, piše ESCToday. Navodi se da su “u RTCG-u dali sve od sebe kako bi učestvovali na takmičenju u Roterdamu, ali njihovi napori se nisu isplatili, pa su bili primorani da se povuku”. Kao glavni razlog odustajanja navedene su finansije, jer crnogorski Javni servis prema pisanju evrovizijskih medija nije u mogućnosti da plati učešće na Eurosongu.
Mada suma koju je potrebno uplatiti varira zavisno od veličine TV kuće, izgleda da je ona i dalje prevelika za neke, pa je ranije, doduše još uvijek nezvanično, objavljeno da ni Mađarska neće učestvovati na predstojećoj Evroviziji.
Ovo neće biti prvi put da Crna Gora preskače učešće na popularnom takmičenju. Nakon debija 2007. i učešća na tri Evrovizije zaredom, takođe iz finansijskih razloga na takmičenju nije bilo crnogorskog predstavnika 2010. i 2011. Ipak, Crna Gora se vratila među učesnike 2012. i od tada do danas je bila dio svakog izdanja Eurosonga.
Najveći uspjesi ostvareni su 2014. i 2015. kada su crnogorske pop zvijezde Sergej Ćetković i Knez došli do finala sa emotivnim baladama. Knezova pjesma “Adio” završila je tada na 13. mjestu što je najveći uspjeh Crne Gore na Eurosongu do sada. Na Wiwibloggsu ističu kako je RTCG na takmičenje prethodnih godina slao “neobične” izvođače kao što su “džez poeta” Rambo Amadeus, “rep astronauti” Who See i “intergalaktička diva” Slavko Kalezić.
Na ovogodišnjem Eurosongu održanom u maju u Izraelu Crnu Goru je reprezentovala grupa D-Moll sa razočaravajućim rezultatom, jednim od najgorih do sada, koji je ponovo pokrenuo debatu u javnosti da li je potrebno trošiti novac građana kako bi naša zemlja imala predstavnika na popularnom takmičenju.
loading…