U Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću uspješno je realizovan projekat “Fashion revolution”, koji je nagrađeni projekat cirkularne ekonomije “Litter Less Plus – Manje otpada”. Tokom trajanja projekta, učesnici su polovnu odjeću prekrojili tokom zabavnih, a edukativnih i ekološki korisnih aktivnosti, između ostalog i donirali Crvenom krstu, a sve u cilju isticanja da je održiva moda (sustainable fashion) alternativa sistemu “brze mode” (fast fashion).

Iz Uprave škole saopštavaju kako su tokom trajanja projekata, realizovali radionice sa učenicima tri odeljenja (oko 90 učenika).

Cilj projekta je bio da učesnici shvate kako naše akcije vezane za modu mogu pozitivno uticati na cirkularnu ekonomiju i životnu sredinu, unoseći male promjene u stavove i postupke.

“Željeli smo da razmisle kako da smanje količinu otpada koji stvaraju dok uživaju u modi, da shvate da imaju moć da utiču na to kako naše porodice i prijatelji i naše zajednice smanje količinu odjeće koja odlazi na deponiju. Želeli smo da postanemo aktivni u razmjeni znanja i da zauzvrat utičemo na modnu industriju”, saopštili su na zvaničnoj stranici ove vaspitno-obrazovne institucije.

Radionice su nosile nazive: Kružna ekonomija, Put majice, Put kauča, Put mobilnog telefona.

Tokom maja, juna i jula stručno lice sa krojačkim iskustvom i znanjem je polaznike radionica (učenike i nastavnike) upoznala sa različitim materijalima, krojačkim priborom i pokazala im kako da na zabavan način savladaju osnovne tehnike šivenja, nauče da kroje, šiju i ukrašavaju tekstilne predmete, kreiraju modele, biraju odgovarajuće materijale, uzimaju mjeru, šiju i našivaju ukrase.

“Polovnu odjeću smo koristili na časovima šivenja, a od nje smo pravili nove upotrebne predmete. Organizovali smo i međusobnu razmjenu odjeće, napravili oko 20 kecelja od starih čaršava za upotrebu tokom praktične nastave. Prenamijenili smo staru odjeću koju smo učenicima dali na korišćenje. Prepravljali smo odjeću, pravili igračke, modne dodatke (torbe, kape, kaiševe, privjeske…) od starih materijala. Očistili smo odjeću koju nismo mogli prenamijeni (oko 300 komada), donacija hemijske čistionice, i donirali Crvenom krstu”, saopštili su na zvaničnoj stranici Škole.

“Modna industrija posluje po sistemu “brze mode” koji se zasniva na prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa i autsorsovanju radne snage. Takav sistem je destruktivan po planetu – pa je tako modna industrija na drugom mjestu po korišćenju zemljišta, četvrtom po korišćenju vode, petom po emisiji gasova sa efektom staklene bašte i prvom po ispuštanju primarne mikroplastike u vodene tokove”, ističu iz Srednje ekonomske škole.

Kada je riječ o društvenom aspektu, uslovi rada u tekstilnoj industriji su zabrinjavajući – plate su minimalne, prostor u kome se odjeća proizvodi često zapušten i nebezbjedan, a kršenje radnih i ljudskih prava široko je rasprostranjeno, navode u saopštenju.