U Danilovgradu, u Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“ održan EKO karavan u okviru
projekta koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore. Ovom prilikom su učenicima podijeljene brošure i leci na temu zaštite životne sredine i eko promo materijal, a sve u cilju podizanja nivoa ekološke svijesti djece i omladine, kao veoma važne ciljne grupe. Kroz direktan kontakt sa učenicima u okviru EKO karavana je podstaknuta razmjena mišljenja o ekološkim temama i trenutnoj situaciji kada je u pitanju zaštita životne sredine u opštini Danilovgrad.
Pored toga, Gimnaziji je uručena mobilna aplikacija na temu zaštite životne sredine, kako bi se učenici u narednom periodu i ovim putem dodatno zainteresovali, informisali i edukovali po
ovim pitanjima. Mobilna aplikacija sadrži opšte informacije o značaju zaštite životne sredine,
savjete za štednju energije i ostalih resursa, smanjenje količine otpada i zagađenja, primjere dobre prakse iz zemalja Evropske unije, kao i publikacije na ove teme. Pored informativnih tekstova, aplikacija sadrži i interaktivne kvizove, kroz koje korisnici mogu da provjere svoja znanja iz oblasti ekologije, ali i da se dodatno informišu i edukuju na zabavan i zanimljiv način.
Kako bi mobilna aplikacija mogla da funkcioniše i da se održava u narednom periodu, predstavnicima Gimnazije je uručen i lap top, kao i multifunkcionalni štampač, uz pomoć kojih će nastavnici i učenici moći da realizuju ekološke aktivnosti i informišu stanovništvo o značaju očuvanja životne sredine i prirodnih resursa.

Cilj projekta je doprinos upoznavanju građana u ciljnom području sa značajem zaštite
životne sredine i ublažavanjem posljedica klimatskih promjena i usvajanju ekološki odgovornijeg ponašanja. Projekat finansira Evropska unija a sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Uprava za kapitalne projekte, a projekat se realizuje u opštinama Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje, Petnjica,
Mojkovac, Kolašin i Danilovgrad.

Za više informacija možete kontaktirati:
Tamara Todorović, FORS Montenegro,
tel: +382 69 121 402
i-mejl: ttodorovic@forsmontenegro.org