Međunarodna kampanja „Svaka limenka se računa“ sprovodi se u Crnoj Gori od 2013. godine, a samo u posljednje dvije godine prikupljeno je preko dvije tone aluminijumskih limenki, koje su poslate na reciklažu.

Na ovaj način značajno je smanjena količina otpada koji završava na deponijama, ali i posredno dat doprinos smanjenju emisije ugljen dioksida (C02) i globalnog zagrijevanja, jer svaka tona recikliranog aluminijuma smanjuje emisiju CO2 u atmosferu za devet tona. Kampanju, koja je počela 2013. godine kao pilot projekat a potom prerasla u trajne aktivnosti, realizuje Recan fondacija, u saradnji sa partnerima.

Projekat su finansijski podržali Evropska aluminijumska asocijacija, grupa za pakovanja Ball Packaging Europe, Pivara „Trebjesa“ i Coca-Cola Hellenic Group. Programski partneri su Vladina Mreža za društvenu odgovornost, ECOM nacionalni operater programa Plava zastavica, preduzeće Deponija iz Podgorice, komunalna preduzeća iz Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog, Ekološki pokret “Ozon”, Eko Centar Delfin i Recomont.

U prethodne dvije godine ova kampanja obuhvatila je postavku kutija za odlaganje limenki u brojnim javnim i privatnim preduzećima, školama i drugim privrednim subjektima, na svim značajnijim festivalima i manifestacijama, kao i na plažama i u restoranima tokom ljetnje sezone.

Kampanja “Svaka limenka se računa” pokrenuta je u Engleskoj 2009. godine. Nakon Engleske, ova inicijativa zaživjela je u još osam zemalja, s ciljem pružanja mogućnosti recikliranja limenki na što više lokacija.