suzbijanje krivolova

U periodu od 5. do 11. aprila, Služba zaštite NP Skadarsko jezero sprovela je niz akcija u cilju suzbijanja krivolova, u kojima je zaplijenjeno ukupno 80 ribolovnih mreža. U sklopu ovih akcija, uhvaćen i nadležnim organima procesuiran Darko Gazivoda, kome je oduzeto plovilo sa vanbrodnim motorom i pet ribolovnih mreža, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

“Ovi rezultati, koje je Služba zaštite NP Skadarsko jezero postigla tokom protekle sedmice u borbi protiv krivolova, razmatrani su danas na redovnom nedjeljnom sastanku predsjednice Upravnog odbora JP za nacionalne parkove Crne Gore Marine Jočić sa rukovodstvom ovog nacionalnog parka”, navode u saopštenju.
Takođe, konstatovano je da su brojni apeli, koje je novi menadžment JP za nacionalne parkove Crne Gore u proteklom periodu upućivao crnogorskim institucijama, počeli da daju rezultate.
“Ovog vikenda, tokom redovne inspekcije objekta maloprodajnog lanca “Voli” u Podgorici, inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zatekli su prometu i oduzeli 89 kilograma šarana za koje prodavac nije posjedovao adekvatne dokaze o porijeklu ribe. Nadamo se da ovaj slučaj najavljuje revnosnije sankcionisanje sličnih prekršaja, za koje je zakonom predviđena minimalna novčana kazna u iznosu od 2.500eura” dodaju iz NP.
Ovi vidljivi pomaci u borbi protiv krivolova, naglašavaju, ohrabruju novo rukovodstvo JPNPCG da istraje u naporima da konačno suzbije djelovanje organizovane kriminalne bande, koja već decenijama desetkuje riblji fond i devastira ekosistem Skaradrskog jezera.