U Crnu Goru je stiglo 40 hiljada doza vakcina Sputnjik V, čime je, sa ranije isporučenih deset hiiljada, zaokružena isporuka ukupno 50 hiljada vakcina ruskog proizvođača cjepiva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

To je, kako je saopšteno, rezultat bilateralnih pregovora Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.
“Zadovoljstvo mi je da saopštim da je danas u Crnu Goru stigao kontingent od 40.000 doza Sputnjik V vakcina protiv COVID-19 infekcije, čime je nastavljena isporuka vakcina ovog proizvođača. Dakle, 20 hiljada građana, koji s nestrpljenjem očekuju upravo ovu vakcinu, moći će od sjutra da prime prvu dozu, a kasnije i drugu i budu kompletno imunizovani sa Sputnjikom V”, rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.
Isporuka, kako je rekla, predstavlja zaokruženi proces nabavke vakcina ruskog proizvođača.
“Do sada smo obezbijedili ukupno oko 920 hiljada vakcina različitih proizvođača, među kojima su: Fajzer, Astra Zeneka, Sinofarm, Sputnjik V. U narednom periodu se očekuje dolazak i 100 hiljada doza Sinovak vakcine”, najavila je ona i apelovala na građane da se vakcinišu.
Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov kazao je da je dolazak 40 hiljada doza vancina Sputnjik V, veoma značajan, i da su ih građani Crne Gore iščekivali, jer imaju povjerenja u efikasnost i kvalitet ove vakcine.
“Ruska vakcina je već registrovana u 70 zemalja širom svijeta, sa ukupnim brojem stanovnika od preko četiri milijarde. Znam da postoji veliko interesovanje i za rusku vakcinu Sputnjik lajt, koja se sastoji od jedne doze i koristi se u fazi revakcinacije i da je u toku procedura odobrenja njene primjene u Crnoj Gori. Nadamo se da će uskoro biti uspješni završena i ta procedura i da ćemo zajedničkim naporima uspjeti da se izborimo sa pandemijom”, istakao je Maslenikov.

Izvor: RTCG