mladi niksica

Crnogorski inspektori za narkotike oduzeli su više od dvije i po tone droge krujumčarima tokom 2016, vrijedne preko osam miliona eura na ovdašnjem narko tržištu, saopštio je rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja u Sektoru kriminalističke policije Uprave policije Dejan Knežević.

On je u razgovoru za Dnevne novine apostrofirao da je riječ o rekordnim zapljenama droge na godišnjem nivou ikada, ali je pojasnio i da su balkanski heroinski koridor i krijumčarski lanac skanka i dalje aktivni, dok kokainska ruta ne tranzitira kroz Crnu Goru.

Knežević je naveo da su do 1. decembra, službenici Odsjeka za borbu protiv droge, na teritoriji Crne Gore, izvršili 761 pojedinačnu zaplijenu i ukupno zaplijenili oko dvije tone i 722 kilograma droge i to dvije tone i 689 kilograma marihuane, 33,06 kilograma heroina, 357,6 grama kokaina, 36 komada buprenorfina, 23,3 grama ekstazija, 1.548 komada ekstazija, 13 sličica LSD, 117,22 gr hašiša, 19 grama psilocibina, 50,44 grama amfetamina (spid), ostalih sintetičkih droga 16 grama.

„U istom periodu podnijeto je 139 krivičnih prijava, kojima je nadležnim tužiocima procesuirano 186 osoba, za počinjenih 183 krivičnih djela“, tvrdi on, dodajući da su protiv 434 osobe podnijete i 434 prekršajne prijave.

Količina zaplijenjene droge je, tvrdi Knežević, rekordna, a rezultat se, prema njegovoj ocjeni, ogleda u kvalitetnom i efikasnom radu službenika Uprave policije.

„Kada je riječ o broju lica, koja su procesuirana uz krivične prijave, bilježi se stabilan trend bez većih odstupanja u proteklih pet godina, i kreće se od 150 do 200 osoba procesuiranih za krivična djela iz oblasti droga, na godišnjem nivou” , naveo je šef Odsjeka za borbu protiv narkotika.

Mjere tajnog nadzora u 2016. godini, službenici Odsjeka za borbu protiv droge sprovodili su u 23 predmeta.

„Primjetno je značajno povećanje sprovođenih predmeta, od oko 70 odsto, u odnosu na 2015. godinu, tokom koje je vođeno 14 dugoročnih istraga uz primjenu mjera tajnog nadzora. Takođe, ostvareni uspjeh je rezultat i izvanrednog operativnog rada na terenu, kao i razmjene operativnih informacija sa partnerskim službama drugih zemalja“, tvrdi Knežević. Na pitanje da li je uzrok velikih zapljena skanka možda povećana frekventnost krijumčara, on je odgovorio da to nije razlog.

„Intenzitet krijumčarenja droga preko teritorije Crne Gore nije u porastu, pa ni kada je riječ o marihuani, koja se iz Albanije, preko naše teritorije krijumčari do Bosne i Hercegovine, Hrvtaske, Srbije te dalje do zemalja Zapadne Evrope, gdje je Crna Gora prva tranzitna tačka na ovoj ruti“, istakao je Knežević.

Crna Gora, prema saznanjima crnogorske policije, a i po operativnim podacima policija zemalja okruženja i EU, kao i EUROPOLA, nije nikada bila na krijumčarskoj ruti, kada je riječ o švercu kokaina, tvrdi Knežević.

„Pojam ruta podrazumijeva konstantan ili frekventan tranzit preko određene teritorije u produženom trajanju od pet i više godina. Radi se o tome da organizovane kriminalne grupe nijesu prepoznale kao ekonomski isplativo da kokain šalju iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi, preko teritorije Crne Gore, pa ni preko Luke Bar, koja je u veoma malom broju slučajeva bila korišćena za tranzit pošiljki kokaina skrivenog u legalnoj robi“, pojasnio je on.