mladi niksica

U Crnoj Gori je u 2016. godini usvojeno troje djece, a u hraniteljskim porodicama se nalazi 362, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U Dječjem domu „Mladost“, trenutno boravi 90 djece.

Iz tog resora su agenciji MINA rekli da je u 2016. godini podneseno 11 zahtjeva za usvojenje djece. Oni su objasnili da se, za razliku od hraniteljstva, koje je privremeni oblik zaštite djeteta, usvojenjem stvara veza jednaka onoj koja postoji između bioloških roditelja i djeteta.

„Budući usvojitelji moraju biti starosne dobi između 30 i 50 godina, dok jedan od njih može biti stariji samo u izuzetnim okolnostima. Razlika u godinama između usvojitelja i djeteta ne može biti manja od 18 i veća od 50 godina”, precizirali su iz MRSS.

Status usvojiteljske porodice, kako dodaju, može dobiti porodica koja ispuni uslove propisane zakonom i koja u toku pripreme i procjene pokaže da može razumjeti i na najbolji mogući način zadovoljiti individualne potrebe djeteta.

Iz MRSS pojašnjavaju da hraniteljstvo može pružiti porodica (par ili pojedinac) koja ima želju i mogućnost da djetetu obezbijedi njegu, pomoć i uslove za život neophodne za njegov pravilan rast i razvoj.

Kako su rekli, hraniteljske porodice, bez obzira na to da li imaju jednog ili više članova, moraju garantovati da će obezbijediti adekvatnu brigu za dijete u pogledu njegove zaštite, zbrinjavanja i obrazovanja.

Iz Ministarstva ističu da djeca imaju pravo da slobodno izraze mišljenje vezano za planiranje njihovog smještaja.

„Njihova mišljenja će biti uvažena u skladu sa njihovom zrelošću (mogućnošću da dijete shvati značenje svog iskazanog mišljenja i/ili odluka koje eventualno na taj način donese)“, rekli su iz MRSS.