Mladi Nikšića

Kada je dobrovoljno davalaštvo krvi u pitanju, Nikšićani su bez premca u državi – i po broju dobrovoljnih davaoca, organizovanim akcijama, prikupljenim jedinicama krvi. Zbog toga ne čudi što se trodnevnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuje Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić, odazvao veliki broj institucija, organizacija, pojedinaca.

 

Riječ je o tradicionalnoj akciji koja se organizuje povodom 18. septembra, Dana oslobođenja Nikšića, a ovogodišnji slogan je “Osjećaj se i ti dobro – podijeli krv”. Akcija je danas organizovana na gradskom Trgu slobode.
„Ova akcija se sprovodi poslednjih petnaestak godina. Ove godine je novina ta što smo akciju vratili u kalendar septembarskih dana, što je za nas vrlo bitno jer je pokrovitelj akcije Opština Nikšić pa smo mogli nesmetano da sprovodimo kampanju i da stimulšemo ljude. Novina je i što smo akciju prvog dana organizovali na Trgu slobode, zahvaljujući Vojsci koja nam je dodijelila šator“, kazala je Ana Macanović, sekretarka Crvenog krsta Nikšić.
Prvog dana akciji su se priključili pripadnici Vojske, MUP-a, Službe zaštite i spasavanja, radnici Željezare, studenti, brojne institucije…
„Zaista je veliki odziv, rekla bih negdje možda i očekivan, s obzirom da je akcija na Trgu, što daje veliki doprnos i značaj u samoj organizaciji. Naredna dva dana predviđeni su za klubove, njih 12 klubova koliko ih u Nikšiću imamo registrovanih i nadamo se zaista velikom uspjehu. Očekujemo da ćemo u ova tri dana sakupiti oko 200 jedinica krvi“, kazala je Macanović.
Jedni od onih koji su se odazvali akciji su i željezarci – pravo sa krova fabrike došli su na Trg da daruju, kako rekoše, „čeličnu krv“.
„Juče smo dobili informaciju da je akcija i odlučili smo da nas 15-20 dođe i pokaže da radnici Željezare i dalje imaju onu humanost koju su imali naši očevi, đedovi. Uvijek je Željezara imala svoj klub dobrovoljnih davalaca krvi i ja se iskreno nadam da ćemo u skorijem vremenu imati i novi klub koji će biti pod nazivom ‘Ne damo Željezaru’. Evo, i mi tražimo pomoć od države, pa je red da i mi nekome pomognemo. Možda ova naša krv, a pokazalo se ova tri mjeseca da je čelična krv, nekomo bude pomogla u borbi za život“, poručio je Ivan Vujović u ime radnika Željezare.
Akcija će sjutra i preksjutra biti nastavljena u Odjeljenju za transfuziju krvi.
Izvor: vijesti.me