gorivo

Kako saznaju Vijesti, ukoliko bi se usvojile izmjene Zakona o energetici u postojećem obliku, moglo bi doći do štrajka trgovaca naftnih derivata, odnosno prekida rada benzinskih pumpi, budući da je izmjenama ovog Zakona predviđeno da trošak markiranja goriva snose isključivo trgovci.

Sagovornik Vijesti iz tog biznisa saopštio je da bi korist od ovog postupka imali samo oni koji su pisali izmjene zakona i koji bi prodavali markere, a da je pogrešno što su kao primjer uzeli susjednu Srbiju, budući da tamo vladaju potpuno drugačiji uslovi uvoza i carinjena nafte i drugih derivata.
On je naveo i da se predviđa da se markiranje radi samo u carinskom skladištu u Baru, što bi značilo da trgovci koji uvoze gorivo cisternama iz Hrvatske moraju prvo da ga voze u Bar, pa zatim razvoze po Crnoj Gori, što stvara dodatne troškove.
Sadašnjom Uredbom o formiranju maksimalne cijene goriva, koja je urađena prije dvije decenije, predviđeno je da marža/prihod trgovcima naftnih derivata (benzinskim pumpama) iznosi 6,5 centi po litru, bez obzira na njegovo konačnu maloprodajnu cijenu. Od tog iznosa treba da finansiraju sve svoje troškove poslovanja, isplaćuju zarade i sve dažbine.
U međuvremenu je izmjenama drugih propisa, uvedene druge dažbine i troškovi trgovcima naftnih derivata. Troškovi samog markiranja iznosili bi najmanje 0,6 centi po litru, a mogli bi biti i duplo veći u zavisnosti koji model markiranja se na kraju odabere, da li po količini markera ili broju komora goriva za markiranje i mjestu gdje će se raditi markiranje.
Izvor: Mina