Treći Mamula Island vikend otvorenih vrata biće upriličen u subotu i nedjelju, 29. i 30. oktobra na ostrvu Lastavica i u tvrđavi Mamula u Herceg Novom. Budući da je iskazano veliko interesovanje građana za obilazak, registracija zainteresovanih posjetilaca je moguća putem telefonskih brojeva Mamule Island – 067146303 i 067147375.
Porukom putem aplikacije viber na samo jedan od predloženih brojeva, zainteresovani posjetioci mogu rezervisati mjesto a poruka treba da sadrži ime i prezime, datum i željeni termin polaska. Prijave su moguće do petka, 28.oktobra u 14 časova. Poželjno je da posjetioci budu stariji od 14 godina.
U subotuće za posjetioce starije od 14 godina biti organizovan polazak u 14.00 časova sa Škvera. U 15 časova na Mamuli Island biće priređen nastup Gradske muzike Herceg Novi. U nedjelju će prevoz za registrovane posjetioce starije od 14 godina biti obezbijeđen sa Škvera po ustaljenom redu, u 10.00, 12.30 i 15.00 časova a povratak u 12.00, 14.30 i 17.00 sati.
Posjetioci će biti u prilici da obiđu atrijum, istorijsko-memorijalnu galeriju i pokaznu sobu, šetnice na zidinama u tvrđavi iz 19. vijeka koja je nakon četiri godine pažljive rekonstrukcije i konzervatorskih radova transformisana u hotel. Izmjene u održavanju događaja su moguće jedino usljed pogoršanja vremenskih uslova i posljedično – otežanog pristupa ostrvu.
Dolazak u posjetu je moguć jedino organizovanim prevozom Mamule Island. Pozivamo zainteresovane posjetioce da se uzdrže od dolaska privatnim prevozom, jer prihvat dodatnih plovila trenutno nije moguć kako zbog čestih rotacija transporta koji organizuje Mamula Island, tako i zbog činjenice da ne postoji privezište.
Vikende otvorenih vrata obilježilo je veliko interesovanje posjetilaca. Do sada je Mamulu Island samo iz Herceg Novog posjetilo više od dvije hiljada posjetilaca.
Vikend otvorenih vrata dio je faze postepenog otvaranja ostrva i hotela tokom koje će, kako je ranije najavljeno, kroz kulturne događaje, organizovane ture i obilaske, Mamula Island predstaviti ljepotu i ponudu destinacije najprije Novljanima, stanovnicima Bokokotorskog zaliva i uopšte Crne Gore. Ističemo da je ovo i faza u kojoj se na ostrvu i u utvrđenju i dalje odvijaju određeni radovi, neke oblasti nisu bezbjedne i stoga su zatvorene za posjete. Destinacija je tokom ovog perioda predstavljana i medijima, lokalnim turističkim organizacijama, specijalizovanim agencijama iz raznih oblasti, ali i domaćim i evropskim stručnjacima iz oblasti konzervacije i zaštite kutlruno-istorijskih spomenika. Tokom zimskih mjeseci uslijediće finalna faza postepenog otvaranja, tokom koje će se u zimskim uslovima kada je pristup ostrvu otežan, testirati izvedeni radovi, nakon čega će u martu 2023. godine destinacija početi sa komercijalnim poslovanjem.
Mamula Island je butik hotel sa pet zvijezdica, nastao restauracijom tvrđave iz 19. vijeka u sofisticirani hotel & spa sa 32 sobe i apartmana, holistički spa centar, restorane i barove. Napuštenu tvrđavu je na 49 godina zakupila švajcarska kompanija Orascom sa obavezom rekonstrukcije tvrđave kao kulturno-istorijskog spomenika.
Posebno mjesto je rezervisano za istorijsko-memorijalnu galeriju koja će pružati osvrt na bogatu ali i herojsku istoriju ovog lokaliteta. Prostor za istorijsko-memorijalnu galeriju je obezbijeđen, a faza formiranja građe – dokumenata, artefakata, svjedočenja je u toku.